Властите в Канада в четвъртък започнаха дългоочаквано преразглеждане на своите разпоредби за канабиса. Това се случва четири години, след като страната стана първата голяма икономика, която легализира употребата му за развлечение, съобщи АФП.

Експертна група, ръководена от Морис Розенберг, бивш заместник-министър на правосъдието, трябва да измери въздействието на легализацията върху младежта, коренното население и други, както и икономиката и незаконния пазар, които новият режим трябваше да измести.

Панелът също така трябва да проучи регулаторните тежести върху индустрията и да определи дали трябва да се поддържа отделна рамка за медицинската марихуана - която е законна от 2001 г. - за да се осигури достъп на пациентите.

Задължителният преглед, който идва с една година закъснение поради пандемията, се очаква да отнеме 18 месеца.

Индустрията се оплака от изключително високи данъци върху канабиса, изобилие от магазини - както лицензирани, така и нелицензирани - и ограничения върху рекламата и маркетинга, които затрудняват конкуренцията с черния пазар.

На пресконференция министърът на здравеопазването Жан-Ив Дюкло каза, че предварителните данни тази година показват, че 69 процента от пазара на канабис се е преместил от незаконни източници към законни, регулирани доставчици.

Канада е втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса

Канада е втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса

Специализираните магазини за продажба на канабис в Канада отвориха врати

Преразглеждането, каза той, ще помогне на правителството "да засили закона (за канабиса), така че да отговаря на нуждите на всички канадци, като същевременно продължава да измества незаконния пазар".

Министърът на зависимостите Каролин Бенет каза: "Знаехме, че младите хора са изложени на повишен риск от вреди от канабиса, като проблеми с психичното здраве, включително зависимост и разстройства, свързани с тревожност и депресия."

Кампаниите за осведомяване на обществеността, каза тя, са направили "младите хора по-наясно с вредите от консумацията на канабис", но тяхното ниво на потребление не е спаднало след легализирането, както се надяваше.

По-скоро тя остава относително стабилна, каза тя.

Според правителствени данни 25 процента от населението, или 9,5 милиона канадци, са употребявали канабис през 2021 г., което е малко по-малко от предходната година.

Припомняме, че през 2018 г., Канада стана втората държава в света след Уругвай, легализирала канабиса. 

Притежанието на канабис за първи път се превръща в престъпление в Канада през 1923 г., но за медицинска употреба марихуаната е легализирана от 2001 г.

Уругвай е първата държава в света, която легализира марихуаната за развлечение през 2013 г. Няколко американски щата също премахнаха забраната.

В Канада на публични места се разрешава притежание на марихуана до 30 грама, а в домашни условия е неограничено или до 150 грама само в Квебек.

Канбера първа легализира марихуаната за лична употреба с развлекателна цел

Канбера първа легализира марихуаната за лична употреба с развлекателна цел

Законодателното събрание на Австралийската столична територия гласува за легализиране притежанието на марихуана до 50 грама

Тези, които продават марихуана на деца, могат да влязат в затвора до 14 г.