Канада ще проведе през август най-големите за последните години военни маневри в Арктика, съобщи по време на своето посещение в Кандахар военният министър Питър Маккей.

Кодовото название на операцията е „Нанук" и в нея освен пехота ще участват и ВВС, и ВМС на Канада. Близо 1000 военни и резервисти ще демонстрират умения за водене на бойни действия в региона на Северния полюс.

Военните маневри са отговор на обявеното в петък намерение на Кремъл да създаде специално военно подразделение за защита на руските интереси в Арктика.

Секретен американски доклад, публикуван от Wikileaks, разкрива опити на редица страни да заграбят ресурсите на Арктика - нефт, газ и дори диаманти - поради все по-бързо топящите се ледове. Според документа арктическите страни, включително САЩ и Русия, се опитват да получат колкото може по-голямо парче от арктическата баница.

Възможността за експлоатиране на арктическите ресурси става все по-реална в светлината на драматичното отдръпване на ледовете в Северния ледовит океан през последните години.

Според Американската агенция за геоложки проучвания US Geological Survey нефтените залежи край бреговете на Гренландия са толкова големи, колкото и тези в Северно море.

Споровете за Арктика се изостриха през 2007 г., когато полярният изследовател Артур Чилингаров използва подводница, за да постави руския флаг на морското дъно на Северния полюс.

Канада, Русия, Норвегия, САЩ и Дания - единствените държави с излаз на бреговете на Арктика - се надпреварват за контрол и териториални претенции над залежите от нефт, газ и ценни метали, които стават все по-достъпни с топенето на полярните ледени шапки.

Според международното законодателство петте държави имат 320-километрови икономически зони на север от границите си. Русия претендира за по-голяма територия с аргумента, че океанското дъно под Арктика е продължение на нейния континентален шелф.