Властите в Канада ще премахнат всички COVID-19 ограничения за пътници от 1 октомври, включително изискванията за ваксинация и носене на маски за полети и влакове, съобщи правителството в понеделник.

Този ход вероятно ще даде тласък на канадската туристическа индустрия, която вече процъфтява след месеци на затишие по време на пандемията.

Канадските превозвачи също така настояваха за прекратяване на задължителното носене на маски за полети, като посочиха хиляди случаи на неспазване на това изискване само през тази година.

"Тъй като канадците и международните посетители се стремят да правят планове за пътуване, дългоочакваното премахване на всички оставащи мерки, влизащи в сила от 1 октомври 2022 г., допълнително ще ускори възстановяването на нашата индустрия и канадската икономика", заявиха от втория по големина превозвач в Канада WestJet Airlines в изявление.

Решението за прекратяване на ограниченията се основава на нивото на ваксиниране в Канада, наличието на по-нови ваксини и лечения и данни, показващи, че страната е преминала пика на последната вълна от коронавирусни инфекции, каза правителството.

Провинция в Канада въвежда солен здравен данък за неваксинираните срещу COVID-19

Провинция в Канада въвежда солен здравен данък за неваксинираните срещу COVID-19

Драстични мерки в Квебек

Повече от 90% от канадците над 12 години са получили първичната серия ваксина срещу COVID. Този месец Канада разреши двувалентните ваксини срещу COVID-19 за възрастни на Moderna, първата в страната ваксина, адаптирана към щама Омикрон.

"Благодарение до голяма степен на канадците, които запретнаха ръкави, за да се ваксинират, стигнахме до момента, в който можем безопасно да премахнем санитарните мерки на границата", каза здравният министър Жан-Ив Дюкло.

Дюкло каза, че правителството е готово да възстанови ограниченията, ако е необходимо.

"Очевидно нямаме надежда да въведем отново някои от тези мерки, но ако трябва да защитим безопасността на канадците, ще трябва да го направим", каза той пред репортери в Отава.

На пътуващите, независимо от гражданството, няма да се налага да подават здравна информация чрез приложението ArriveCAN или да предоставят доказателство за ваксинация от събота.

Ще отпадне и изискването пътниците да носят маски в самолети и влакове. Пътниците и екипажът на круизните кораби също вече няма да подлежат на изисквания за ваксина или тестване за COVID.

Припомняме, че това е голяма промяна в правилата за страната, която бе въвела строги правила за пътуващи и държавни служители.