Властите в Канада внесоха във вторник законопроект в Сената, който ще забрани на руския президент Владимир Путин и на около 1000 други членове на неговото правителство и военни да влизат в страната, съобщи "Ройтерс".

Канада налага още санкции заради руската инвазия в Украйна

Канада налага още санкции заради руската инвазия в Украйна

Санкционирани са 203 лица заради атаките в Донбас

"Забраната на близки сътрудници и ключови поддръжници на режима на Путин, включително тези, отговорни за тази непредизвикана агресия, да влизат в страната ни е един от многото начини, по които държим Русия отговорна за нейните престъпления", каза министърът на обществената безопасност Марко Мендичино в изявление.

Канада наложи редица санкции срещу Русия, заедно с други западни съюзници, откакто Русия започна това, което тя нарича "специална военна операция" в Украйна през февруари.

Канада санкционира руския отбранителен сектор и стотици физически и юридически лица, като в същото време изпраща оръжия в Украйна. По-рано този месец по време на пътуване до Киев премиерът Джъстин Трюдо обеща повече оръжия и оборудване.

Канада обяви санкции спрямо още 10 руснаци

Канада обяви санкции спрямо още 10 руснаци

Сред тях прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков и бизнесменът Олег Дерипаска

В отговор на санкциите, Русия забрани на Трюдо, финансовия министър Кристия Фриланд и почти 600 други канадци да влизат в страната.

Канада не може да забрани влизането на лица, обхванати от санкции, без да измени така наречения Закон за имиграцията и закрилата на бежанците (IRPA), каза говорител на министерството.

"След като влязат в сила, тези изменения на IRPA ще се прилагат за всички чуждестранни граждани, които са обект на санкции от Канада, и всички придружаващи членове на семейството", се казва в изявление.