ТемидаВ Рицарската зала на Холандския парламент в Хага се откри първото тъжествено заседание на Международния наказателен съд (МНС). На церемонията присъстваха държавният глава на Кралство Нидерландия Нейно величество кралица Бетрикс и генералният секретар на ООН Кофи Анан.

Българската делегация за участие в заседанието се ръководеше от Катя Тодорова, заместник-министър на външните работи, съобщи Дирекция “Информация и вързки с обществеността” на Министерството на външните работи.

На заседанието присъстваха делегации от 89-те държави страни по Римския статут на МНС.

Програмата включваше официален обяд, даден от министър-председателя на Кралство Нидерландия Ян Петер Балкененде, полагане на индивидуална клетва от всеки един от 18-те съдии, избрани по време на проведеното в Ню Йорк събрание на държавите-страни по Римския статут и прием, даван от министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Яп де Хооп Схефер за ръководителите и членовете на делегациите, последвани от културна програма.

Тържествената церемония по полагането на клетва се председателства от Негово кралско височество принц Зеид Раад Зеид Ал- Хюсеин, постоянен представител на Йордания в ООН и включваше изказване на генералния секретар на ООН Кофи Анан. След края на церемонията съдиите се оттеглиха и избраха за председател на МНС съдията Филип Кирш от Канада.

Римският статут влезе в сила на 1 юли 2002 г., след достигане на необходимия брой от 60 ратифицирали държави. Република България подписа документа на 11 февруари 1999 г., а на 15 март 2002 г. Народното събрание прие закон за неговото ратифициране.

На Международния наказателен съд са подсъдни най-тежките престъпления с международно значение: престъплението геноцид, престъпленията против човечеството, военните престъпления и престъплението агресия.

Очаква се прокурорът на Международния наказателен съд да бъде избран по време на събранието на държавите страни по Римския статут на Международния наказателен съд, което ще се проведе през месец април в централата на ООН в Ню Йорк.