Капитанът на кораба „Коста Конкордия" Франческо Скетино се разплака в съдебната зала след емоционален призив да бъде признат за невинен от съдиите във връзка с катастрофата през 2012 година, съобщава „Франс прес".

Припомняме, обвинението поиска от съда да обяви за виновен капитана на круизния кораб „Коста Конкордия" и да го осъди на 26 години затвор за корабокрушението през 2012 г. край бреговете на Тоскана, при което загинаха 32-ма души.

Скетино е подсъдим за непредумишлено убийство, причинявайки крушение на кораба, а също така за изоставянето на "Коста Конкордия", докато много пасажери и членове на екипажа все още са били на борда.

54-годишният капитан заяви, че е бил изкупителна жертва на случилото се и призова съдиите да го признаят за невинен.

„Прекарах последните три години в медийната месомелачка. Трудно е да се каже какво преживявам. Цялата отговорност беше стоварена върху мен без да се уважи истината или паметта на жертвите", изтъкна той.

Критикувайки прокурорите, които наблегнаха на липсата му на публично разкаяние за жертвите, Скетино заяви, че „болката не трябва да се показва публично" и се разплака.

Продължаващият вече 19 месеца процес е към своя край, тъй като се очаква днес или утре сутринта да бъде произнесена присъдата.