Буш и Карзай Президентът Джордж Буш изненадващо пристигна в Кабул, където той и съпругата му Лора бяха посрещнати от президента Хамид Карзай.

Това е първото посещение на американския държавен глава в страната.

Президентът Карзай обсипа със суперлативи Джордж Буш по време на съвместната им пресконференция.

По думите на Карзай американският държавен глава е освободил Афганистан и има огромен принос за мира и демокрацията в страната.
Благодаря Ви за всичко, което направихте за нас, каза Карзай.

За мен е чест да бъда в Афганистан, заяви от своя страна Буш. Впечатлен съм от усилията, които се полагат за демокрацията и мира в Афганистан.
Прогресът, постигнат през последните години, е огромен, обяви президентът на САЩ. По думите му в страната има свобода на словото, открити са нови работни места, а хората имат възможност да осъществяват мечтите си.

Вие вдъхновявате много хора от други страни в стремежа им към свобода. САЩ ще продължат да подкрепят свободата и демокрацията в Афганистан, за да живеят в мир американските и афганистанските деца, категоричен бе Буш.

По отношение на иранската ядрена програма Буш заяви, че трябва да се позволи на Техеран да има цивилна ядрена програма, но не и да произвежда ядрени оръжия. Целият свят е против ядреното въоръжаване на Иран, отбеляза Буш.

По време на пресконференция в Кабул той изрази днес увереност, че терористичният лидер Осама бин Ладен ще бъде изправен пред правосъдието. Буш добави, че въпросът не е дали Бин Ладен ще бъде изправен пред съда, а само кога ще стане това.


Посещението на US-държавния глава в Афганистан бе държано в тайна и оповестено чак когато Буш пристигна в страната, като по програма той трябваше да отпътува за Индия.

Буш посети най-голямата американска военна база в Баграм и ръководи церемонията по откриване на американското посолство в Кабул.

След Афганистан Буш ще замине за Индия.
По време на тридневната си визита в Индия Джордж Буш ще се срещне с премиера Манмохан Сингх, с президента Абдул Калам, с лидера на Индийския национален конгрес Соня Ганди и с представители на опозицията.

Очаква се Вашингтон и Делхи да подпишат двустранно споразумението за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, съобщи Си Ен Ен.

Очаква се да бъде подписан договор, чрез който САЩ ще предоставят на Индия технологии за атомна енергетика и ядрено гориво.

Вашингтон изисква от своя страна Индия да раздели военната си ядрена програма от цивилната, както и да позволи международна инспекция на ядрените си реактори.

Според индийски учени и критици споразумението ще подкопае националните военни амбиции.

По време на визитата си Буш ще търси трайно решение на конфликта за Кашмир. Очаква се да бъдат обсъдено и двустранно сътрудничество в областта на селското стопанство и на космическите изследвания.

В същото време около 100 000 мюсюлмани се събраха в Делхи на протестен митинг срещу Буш. Протестиращите скандираха "Смърт за Буш".

След визитата си в Индия Буш ще замине за Пакистан.