Новият председател на Лейбъристката партия във Великобритания - 57-годишният Киър Стармър, който поема поста от Джереми Корбин, събуди очаквания за промяна в политиката на партията, отбелязват анализаторите.

Стармър е бивш адвокат-правозащитник, а по-късно шеф на Кралската прокурорска служба, напомня Би Би Си. Той е министър в сянка по въпросите на Брекзит.

Новият председател заяви, че поема партията в крайно необичайни времена, но за него това е висока чест и отговорност. Той увери, че като парламентарна опозиция в сегашните сложни условия лейбъристите ще изпълняват своята роля.

"Ако видим грешки и пропуски от страна на правителството, ако то не реагира достатъчно бързо, ще му потърсим отговорност", подчерта Стармър.

На изборите през декември лейбъристите претърпяха разгромна загуба и Корбин беше принуден да подаде оставка. Той беше критикуван остро заради колебливата си позиция по отношение на Брекзит. Освен това като проблем се посочват твърде левите му възгледи.

Стармър принадлежи към центристкото крило на партията и за разлика от евроскептика Корбин е с ясна проевропейска позиция. Очаква се избирането му да доведе до промяна в политиката на лейбъристите.

Блеър призова лейбъристите да изоставят "острова на фантазиите" и Корбинизма

Блеър призова лейбъристите да изоставят "острова на фантазиите" и Корбинизма

Бившият лидер на лейбъристите и последният човек, който е спечелил парламентарни избори за партията след 1974 г. даде реч за резултата от изборите

В условията на пандемия близо половин милион членове на партията гласуваха по пощата, за да определят новия си лидер. Конкуренти на Стармър бяха Ребека Лонг-Бейли - наричана "продължение на Корбин", и Лиза Нанди.

Киър Стармър получи 56.2% от гласовете, Лонг-Бейли 27.6%, Нанди 16.2%.