Чрез анексията на Крим руският президент Владимир Путин „подражава на фашистите от миналия век", обяви временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, съобщават СиЕнЕн и БиБиСи.

Турчинов също сравни Путин с Адолф Хитлер.

Нацистка Германия започна Втората световна война с анексирането на части от други страни. Руският президент Путин, който продължава да говори за фашизъм, днес подражава на фашистите от миналия век чрез анексиране на независима държава, която е призната като такава от целия свят", каза той за киевския Канал 5.

„Искаме да предупредим президента Путин - който лично е отговорен за тази провокация - че политическото лидерство на Руската Федерация от сега ще трябва да отговаря на целия свят за престъпленията, които те извършиха днес на територията на нашата страна", добави той.

Крим е бил и ще бъде част от нашата страна", каза той във връзка с подписания договор между Москва и Крим за присъединяване на полуострова към Русия.

„Украйна и целият цивилизован свят никога няма да признаят анексирането на украинска земя", подчерта той на среща с военното министерство.

Турчинов казал, че лидерите на Русия се опитват да анексират част от Украйна, което не е само срещу Киев, но срещу Европа и целия свят.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че конфликтът с Русия е навлязъл във „военната си фаза". По-рано стана ясно, че руски войници са щурмували украинска военна база в Симферопол. Съобщава се за един убит.

Днес руски войници започнаха да стрелят по украински военнослужещи, това е военно престъпление, каза той.

Премиерът също е поискал военният министър на страната да организира спешна среща с колегите си от Русия, Великобритания и САЩ.