Украинската армия заяви в понеделник, че нейните сили са удържали руско настъпление извън източноукраинския град Авдeевка, превзет миналия месец, но войските на Москва се прегрупират в район на юг от него, съобщава "Ройтерс".

Украинският военен говорител Дмитро Лиховий в коментар за националната телевизия призна, че руските сили частично контролират още две села, но напредването им е спряно.

"В същото време в този най-горещ участък от прякото руско нападение успяваме да стабилизираме обстановката и настъплението на противника е спряно", каза той.

Според Лиховий руските сили са се съсредоточили върху район на юг, около село Новомихайловка, където прехвърлят подкрепления от далечните краища на Русия.

ISW: Русия изтощавала украинската отбрана в Авдеевка с вълни от мобилизирани затворници

ISW: Русия изтощавала украинската отбрана в Авдеевка с вълни от мобилизирани затворници

Москва и Пекин имат различни платформи за мир в Украйна

Превземането на Авдеевка миналия месец осигури на Русия възглавница за сигурността на регионалния център Донецк на 20 км на изток и накара лидера на Кремъл Владимир Путин да обещае, че силите на Москва ще направят по-нататъшен напредък.

Министерството на отбраната на Русия миналата седмица съобщи, че неговите сили са превзели нови села извън Авдеевка.

Районът е претърпял 30 атаки в неделя, в сравнение с 20 близо до Авдеевка, цитира радиото думите му.

"Но нашата защита издържа", каза той. "Врагът полага огромни усилия, но изобщо не напредва."

В разказ за боевете от руското министерство на отбраната се казва, че силите на Москва "в резултат на координирани действия са продължили да заемат по-изгодни позиции" близо до Авдеевка. В него не се споменава района близо до Новомихайловка.

"Ройтерс" не можа да провери акаунти от нито една от страните.

Руските сили се съсредоточиха върху осигуряването на контрол над Източна Украйна в двугодишната война, след като първоначалният им опит да настъпят към Киев се провали.

Руските сили настъпват на запад от Авдеевка, обяви Москва

Руските сили настъпват на запад от Авдеевка, обяви Москва

Унищожени са редица доставени от Запада украински оръжия, включително крилати ракети Storm Shadow

Превземането на Авдеевка след месеци битки беше най-голямата им победа за девет месеца, въпреки че през това време фронтовите линии са претърпели само ограничено движение. Украинската контраофанзива постигна малък напредък.

Украинските служби за спешна помощ съобщиха, че двама пожарникари са били убити близо до източноукраинския град Краматорск - северно от Авдеевка - когато са попаднали под руски обстрел, докато са се борили с пожар.