Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е извършвал по-чести рокади на висши партийни и военни служители тази година в очевиден опит да спечели тяхната лоялност и да затегне властта си. Това твърди Министерството на обединението на Южна Корея, съобщава агенция "Йонхап".

Ведомството публикува актуализация на книгата "Кой кой е", озаглавена "Информация за ключови фигури в Северна Корея".

Книгата съдържа подробности за промени в ключови държавни органи, както и информация за основни фигури в Севера. Данните са събрани въз основа на доклади от държавните медии в рамките на година от октомври 2021 г.

Ким Чен-ун иска КНДР да бъде най-мощната ядрена сила в света

Ким Чен-ун иска КНДР да бъде най-мощната ядрена сила в света

След поредицата ракетни тестове

Събраната информация показва мащабна подмяна на ключови служители в Политбюрото и Секретариата на управляващата Корейска работническа партия (КРП).

Смята се, че режимът на Ким постоянно е използвал кадрови рокади, най-често в областта на армията, като средство да накара високопоставените служители да поемат отговорност за изпълнението на партийни заповеди и задачи, заяви служител на южнокорейското министерство, пожелал анонимност.

Броят на членовете на Политбюрото на КРП е съкратен от 11 до 9 души през посочения период. Ри Сон-гуон, ръководител на отдела на Обединения фронт, отговорен за междукорейските отношения, е бил понижен до заместник-член на Политбюрото.

Двама високопоставени служители в армията са били сменени през юни, но министърът на отбраната е запазил поста си.

Ким Чен-ун затяга партийната дисциплина в Северна Корея

Ким Чен-ун затяга партийната дисциплина в Северна Корея

Обмислят се репресии срещу държавни служители