Севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова страната да бъде готова да извърши ядрени атаки по всяко време, за да възпре войната, като обвини САЩ и Южна Корея в разширяване на съвместните военни учения с участието на американски ядрени средства, съобщи в понеделник държавната медия КЦНА.

Забележките на Ким дойдоха в момент, в който изолираната страна проведе в събота и неделя учения, наречени от КЦНА, целящи да засилят нейната "способност за военно възпиране и ядрено противодействие", за да отправи силно предупреждение към съюзниците.

По време на ученията балистична ракета, оборудвана с макетна ядрена бойна глава, прелетя 800 км, преди да порази цел на височина 800 м при сценарий за тактическа ядрена атака, съобщи КЦНА.

Ким, който наблюдаваше изпитанието, заяви, че ученията са подобрили реалния военен капацитет на армията и подчерта необходимостта чрез подобни учения да се гарантира готовността на армията за всяка "незабавна и съкрушителна ядрена контраатака".

"Настоящата ситуация, в която враговете стават все по-изразителни в агресивните си действия срещу КНДР, изисква от КНДР спешно да засили ядреното си военно възпиране в геометрична прогресия", цитира думите му КЦНА.

Ким използва съкращението на официалното име на страната си - Корейска народнодемократична република.

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Провокация преди ключова визита в Токио

"Ядрените сили на КНДР ще възпират, контролират и управляват безразсъдните ходове и провокации на врага с високата си бойна готовност и ще изпълняват без колебание важната си мисия в случай на нежелана ситуация", добави той.

Снимки на КЦНА показаха, че Ким е присъствал на изпитанието, отново с малката си дъщеря, докато от излитащата ракета се реят пламъци, преди тя да порази целта.

Южна Корея и Япония съобщиха за изстрелване на севернокорейска балистична ракета с малък обсег на действие край източното крайбрежие в неделя - последното от поредицата ракетни изпитания през последните седмици.

Северна Корея реагира яростно на комбинираните военни учения на Южна Корея и САЩ, като ги нарече репетиция за инвазия срещу нея.

От началото на този месец съюзниците провеждат множество годишни учения, включително въздушни и морски учения в неделя с участието на американски стратегически бомбардировачи B-1B.

САЩ обвиниха Китай в прикриване на зверствата на Северна Корея

САЩ обвиниха Китай в прикриване на зверствата на Северна Корея

Заради блокиране на излъчването на среща на Съвета за сигурност на ООН за КНДР

Военноморските сили и морската пехота на САЩ и Южна Корея ще започнат първите си широкомащабни учения за десант от пет години насам в понеделник, които ще продължат две седмици до 3 април.

Миналия месец двете страни проведоха учения на маса, симулиращи ядрена атака на Северна Корея, на фона на стремежа на южнокорейския президент Юн Сук Йол за по-голямо доверие в разширеното възпиране на САЩ - техния военен капацитет, особено ядрените сили, за възпиране на атаки срещу съюзниците им.

В друга емисия КЦНА съобщи, че повече от 1,4 млн. севернокорейци са се записали доброволно в армията, за да се сражават срещу Сеул и Вашингтон, в сравнение с около 800 000 души, за които държавният вестник съобщи само преди два дни.