Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза, че крайната цел на страната му е да притежава най-мощната ядрена сила в света, съобщи "Ройтерс".

Той направи изявлението по време на церемония, на която повиши десетки военни офицери, участвали в неотдавнашното изстрелване на най-голямата балистична ракета на Северна Корея.

Съобщението идва, след като Ким инспектира тест на новата междуконтинентална балистична ракета на страната Hwasong-17 и обеща да противодейства на ядрените заплахи на САЩ с ядрени оръжия в петък.

Изграждането на ядрените сили е за надеждна защита на достойнството и суверенитета на държавата и хората и нейната крайна цел е да притежава най-мощната стратегическа сила в света, безпрецедентна през века, каза Ким.

Той нарече Hwasong-17 "най-силното стратегическо оръжие в света" и каза, че демонстрира решимостта и способността на Северна Корея в крайна сметка да изгради най-силната армия в света.

Северна Корея обвини ООН в двоен стандарт за ракетните тестове

Северна Корея обвини ООН в двоен стандарт за ракетните тестове

Сестрата на Ким Чен-ун вижда "тежка политическа провокация"

Севернокорейските учени са направили "чудесен скок напред в развитието на технологията за монтиране на ядрени бойни глави върху балистични ракети", каза Ким, без да дава подробности.

Припомняме, че преди дни Пхенян осъди натиска на Сеул за налагане на допълнителни санкции на Северна Корея след нейните изпитания на ракети, наричайки южнокорейския президент Юн Сук-йел и неговата администрация "идиоти", които повтарят като папагал Съединените щати. 

Ким Йо-Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предупреди, че санкциите и натискът ще засилят "враждебността и гнева" на Севера.

Във вторник външното министерство на Южна Корея заяви, че преразглежда независимите санкции срещу Пхенян и посочи, че се обмислят и наказателни мерки срещу киберсектора, в случай че КНДР извърши ядрен опит.

Северна Корея изстреля безпрецедентен брой балистични ракети тази година. Месеци наред Вашингтон предупреждаваше, че по всяко време Пхенян може да извърши тест на ядрена бомба - първият от 2017 г. насам.

Украйна не изключва роля и на Северна Корея във войната

Украйна не изключва роля и на Северна Корея във войната

Киев допуска Пхенян да е доставял оръжия на Москва

Съединените щати призоваха Съвета за сигурност на ООН единодушно да потърси отговорност от Северна Корея за нейните ракетни тестове, тъй като 15-членният орган беше разделен относно това как да се справи с Пхенян през последните години.

Въпреки че и Китай, и Русия подкрепиха по-строгите санкции след последния ядрен опит на Пхенян през 2017 г., през май те наложиха вето на водения от САЩ натиск за повече санкции от страна на ООН за подновените ракетни изпитания.

Ролята на Северна Корея във войната в Украйна "не може да бъде изключена". Това заяви заместник-председателят на украинския парламент Александър Корниенко. Той допусна, че Пхенян вероятно е участвал във военни доставки за Москва.