Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун пристигна в столицата Пхенян за началото на първия от 35 години Конгрес на Корейската партия на труда. Личната охрана на Ун се намира около сградата в Пхенян, където се провежда конгреса.

Целият елит на Северна Корея се е събрал за мероприятието, което ще продължи четири дни и се очаква директно участие да вземат няколко хиляди делегати.

В севернокорейската столица Пхенян останаха без интернет, очакват се и спирания на тока, съобщава руската агенция ТАСС. Интернетът е спрян включително и на дипломатическия квартал явно в опит да се ограничи изтичането на информация от страната към света за обстановката около конгреса.

Северна Корея не покани Китай на конгреса

Северна Корея не покани Китай на конгреса

Това е потенциален знак за напрежение

Без никакви обяснения на чуждестранните журналисти им бе забранен достъпа до конгресната зала.

Поканените за събитието журналисти от САЩ, Япония, Испания, Финландия, Япония и други държави са получили само разрешение да общуват с минувачи, а операторите да правят снимки на двореца, където се провежда конгреса.

Първият ден ще бъде посветен на речта на Ким Чен Ун, като се очаква основната тема в нея да бъде ядрената програма на страната. Има напрежение покрай слуховете, че именно по време на конгреса може да бъде проведено и пето поред изпитания на ядрено оръжие.

Преди конгреса в Северна Корея бяха въведени извънредни мерки за сигурност, включващи охрана на границите, а за обикновените граждани и забрана за провеждане и участие в масови мероприятия, включително сватби и погребения.