Дванайсет европейски държави имат програми, които предлагат гражданство срещу инвестиции. Това отваря вратичката за множество злоупотреби, а Европейският съюз настоява тази практика да спре, напомня Дойче веле.

Слънцето бавно потъва в лазурните води на залива, по повърхността на басейна пробягват бисерни искри, а посредникът гордо се хвали с усвоените близо 4 милиона евро за вилата в новото селище Sun City ("Слънчев град") на остров Кипър. Богат купувач от Обединените арабски емирства си набавил срещу тази сума не само директен изглед към морето и пряк излаз на плажа, но и... европейско гражданство.

Паспорти срещу пари

Кипърски паспорт като бонус за инвестиции над 2 милиона евро - това е част от правителствената програма за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Така купувачът автоматично става гражданин на ЕС и може да се засели и да върти бизнес където си иска в границите на блока. Благодарение на този закон Кипър привлече над 8 милиарда евро външни инвестиции.

Гражданството по принцип означава, че принадлежиш към една общност, с която споделяш права и задължения. Продажбата на паспорти срещу инвестиции обаче го принизява до най-обикновена сделка. Тази порочна практика съществува не само в Кипър. Всеки може да стане гражданин на Малта срещу 1,5 милиона евро, а на България - дори само срещу милион. Дванайсет европейски държави имат подобни програми за насърчаване на инвестициите, а отвън вече чакат и кандидатите за членство: Черна гора също продава паспорти срещу инвестиции.

Европейският съюз обаче гледа все по-критично на тази търговия. Евродепутатът от фракцията на Зелените Свен Гиголд казва: "Кипърският паспорт дава свободен достъп до целия вътрешен пазар на ЕС. С негова помощ притежателят може свободно и относително лесно да използва европейски банки за своя бизнес. Налице е опасността тези паспорти да вкарат в ЕС и престъпни пари."

"Европейските ценности и паспорти не са за продан"

Думите на Гиголд се потвърждават от един доклад, според който програмите за раздаване на паспорти срещу инвестиции насърчват корупцията, прането на пари и укриването на данъци, защото никой не проверява особено внимателно хората, получаващи тези паспорти. Наскоро дори председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че европейските ценности и европейските паспорти не са за продан. Тя призова страните членки да прекратят съответните програми. Но издаването на национални паспорти е единствено от компетенциите на националните държави. Освен това Малта и Кипър защитават програмите си с аргумента, че всеки кандидат за европейски паспорт се подлага на внимателна проверка. Престъпниците нямат шанс, твърдят двете островни държави.

Журналистическите разследвания на медии като ARD и "Ал Джазира" показват обаче, че строгите правила и внимателните проверки вече не се прилагат. Сметната палата на Кипър отбелязва критично, че паспорти са получили дори кандидати, които се издирват от Интерпол или пък са включени в списъците на лица, санкционирани от ЕС. Според Сметната палата, правителството в Никозия не спазва собствените си правила, а това прилича на злоупотреба с власт. "Ал Джазира" пък твърди, че в търговията с паспорти са замесени кипърски политици на най-високо равнище, които очевидно лично са се застъпили за хора с престъпна биография.

"Ама, разбира се, това тук е Кипър"

В едно видео репортерите на телевизионния канал се представят за посредници, които искат да осигурят чист европейски паспорт на корумпиран китаец. В родината си той бил осъден за пране на пари и за подкуп. Такъв човек не следва да има достъп до кипърски паспорт. Въпреки това един кипърски търговец на паспорти казва на репортерите, че дори може да осигури на китаеца съвсем нова идентичност, а оттук - и възможността необезпокоявано да пътува по цял свят. "Сериозно? Може да го направите?" - радват се репортерите. "Ама, разбира се, това тук е Кипър", отговаря с усмивка техният кипърски събеседник.

След излъчването на скандалния репортаж в Кипър избухна голяма дискусия по темата. Двама високопоставени политици си подадоха оставката, а програмата "Паспорт срещу инвестиция" ще бъде закрита от 1 ноември. ЕС проверява дали срещу Кипър да се стартира процедура за нарушаване на договорите. В други страни обаче (включително и в България) програмите за продажба на паспорти продължават съвсем необезпокоявано.