Президентът на Кипър Никос Анастасиадис направи паралел между турския и руския "ревизионизъм". Това заяви той в интервю за FRANCE 24 от столицата Никозия.

Анастасиадис каза, че във войната в Украйна се използват "точно същите аргументи, които Турция използва за нахлуване в Кипър" през 1974 г. Той направи паралел с "подобни действия на определени страни", които "се стремят чрез ревизионизъм да отменят или географски, или исторически данни ".

Кипърският президент пледира за "двузонална, двуобщностна федерация" в Кипър - възможност, отхвърлена от Анкара, която твърди, че Кипър "остава под гаранционния режим на Турция".

Безпокойство в Кипър заради антируските санкции и евентуално членство в НАТО

Безпокойство в Кипър заради антируските санкции и евентуално членство в НАТО

Никозия е наясно, че Турция няма да я допусне в Алианса

Запитан дали Турция желае дял от въглеводородите, открити на кипърското морско дъно, Анастасиадис каза, че е готов да сподели ресурсите, като обжалва пред Международния съд в Хага или чрез арбитраж, въз основа на Международното морско право, за да намери разделителната линия между изключителната икономическа зона (ИИЗ) на двете страни. Кипърският президент каза, че се надява, че Турция "няма да се опита да направи нещо, което ще предизвика пожар и рискува мира в региона".

Накрая, тъй като Кипър е заподозрян, че издава златни визи на олигарси в списъка с 1300 руснаци, санкциониран от Брюксел, Анастасиадис твърди, че само осем от тях притежават кипърско гражданство и добави, че са дадени инструкции това да бъде отменено, в "спазване на общото линия на ЕС".

Мицотакис обеща да брани Гърция от турския ревизионизъм

Мицотакис обеща да брани Гърция от турския ревизионизъм

Ердоган греши, ако мисли, че няма да защитавам суверенитета на Гърция, подчерта Мицотакис

Припомняме, че Кипър е разделен при турско нашествие през 1974 г., предизвикано от кратък вдъхновен от гърци преврат. Югът се управлява от международно признато правителство, което представлява целия остров в Европейския съюз, докато северът е отцепена кипърска турска държава, призната само от Анкара.