Най-важното за правителството на България и за правителството на Република Северна Македония в този момент е да имаме конструктивен диалог, чрез който ще можем да продължим в посоката на добросъседство, която и двете страни искат. Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред на двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си в Рим с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, цитиран от правителствената пресслужба.

В разговора участваха още външните министри на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Петков ще обясни на Радев защо да свика КСНС за Северна Македония

Петков ще обясни на Радев защо да свика КСНС за Северна Македония

Премиерът и Ковачевски не са се обвързвали със срокове за падане на ветото за РСМ

Не сме се обвързвали с никакви срокове, обещахме си конструктивният тон да бъде запазен, отбеляза премиерът Петков и категорично опроверга всякакви слухове за еднолични или едностранни решения, почиващи на невярна информация. Българският министър-председател посочи, че пред своя колега от Република Северна Македония също е подчертал, че у нас последният мандат за каквото и да било решение по темата е на Народното събрание.

Ива Митева: Пазарлъци със съвестта си за РС Македония няма да правим

Ива Митева: Пазарлъци със съвестта си за РС Македония няма да правим

ИТН не знаели повече от опозицията

Премиерът Кирил Петков посочи още желанието на правителството да има широк консенсус относно Република Северна Македoния и изтъкна, че се надява да бъде свикан КСНС. Министър-председателят изрази готовност да разговаря с президента Румен Радев и добави, че свикването на КСНС е добра следваща стъпка, на която ще може да бъде обсъдено постигнатото за изминалите шест месеца.

Припомняме, предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.