Китай обяви, че категорично се противопоставя на новите мита, които САЩ въвеждат, подчертавайки, че те "създават много лош прецедент".

Митата в размер на 60 млрд. долара за китайски продукти бяха обявени от САЩ вчера, като според тях те са отговор на кражбата на интелектуална собственост от страна на Китай.

Според Китай подобни мерки "не са благоприятни за глобалните интереси" и призова САЩ да избягват увреждащите търговски отношения.

Тръмп налага мита на китайския внос

Тръмп налага мита на китайския внос

Той обвини Пекин в злоупотреба с интелектуална собственост…

Спорът предизвика опасения от избухването на световна търговска война.

Китай по-рано обяви свои собствен пакет от нови мита на стойност от 3 млрд. долара в отговор на по-ранните мита на САЩ върху вноса на стомана и алуминий.

Списъкът от продукти на Китай включва свинско месо, вино, плодове и ядки и тръби от неръждаема стомана.

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че САЩ възнамеряват да наложат мита на Китай заради нечестни търговски практики. Митата са за китайски стоки на обща стойност 60 млрд. долара, като ще бъдат наложени и ограничения на китайските инвестиции в САЩ.

От търговското министерство на Китай обвиниха САЩ в пренебрегване на неговите опити за засилване на правата върху интелектуалната собственост и в "пренебрегване на гласовете на голяма част от индустрията".

"Това е типичен унилатерализъм и търговски протекционизъм. Китай се противопоставя на това", подчертаха от китайското търговско ведомство.

"Китай няма да стои безучастно и ще защити своите легитимни права и интереси. Ние сме напълно подготвени да защитаваме нашите легитимни интереси", допълниха китайските власти.

В изявлението се повтарят твърденията, че Китай "не иска да се бори с търговска война, но абсолютно не се страхува от търговска война".

Днес в САЩ влизат в сила по-високите мита върху вноса на стомана и алуминий. Тръмп заяви, че митата са необходими за справяне с "несправедливите" търговски дисбаланси.

Китай, който е 11-ият по големина износител на стомана в САЩ, заяви по-рано, че обмисля мерки "за балансиране на загубите, причинени на китайските интереси".

Китай заяви, че планирал две стъпки на ответни действия:

- 15 процента мито за 120 стоки на стойност 1 млрд. долара - включително пресни плодове, ядки и вино;

- 25 процента мито за осем стоки на стойност от близо 2 млрд. долара - включително алуминиеви отпадъци;