Китай нахока САЩ, че са лицемерни и че имат свои собствени проблеми със спазването на правата на човека като расизма и политическите скандали. Китайските власти публикуваха годишния си доклад, в който отхвърлят критиките на Вашингтон относно състоянието на човешките права в Китай, съобщава "Ройтерс".

Държавният департамент на САЩ публикуваха преди дни годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света, като в него определят Китай, Русия, Иран и Северна Корея като "морално укорими" правителства, за които посочва, че ежедневно нарушават правата на човека в рамките на техните граници.

В годишния отговор на Китай на американския доклад, Държавният съвет на Китай (правителството) посочва, че САЩ "сипят ругатни" спрямо други страни с лъжите си.

САЩ с убийствени критики към България за нарушения на правата на човека

САЩ с убийствени критики към България за нарушения на правата на човека

Съдебната система не е независима, корупцията е повсеместна

"Изглежда, че в този свят състоянието на човешките права е перфектно само и единствено в САЩ", иронично отбелязват китайците, допълвайки: "Ако се вгледаме в 2017 г., онези, които имат дори най-малко чувство за справедливост, могат да видят, че репутацията на САЩ относно човешките права е, както обикновено, известна със злодеянията си и продължава да се влошава".

Афроамериканците е седем пъти по-вероятно да бъдат арестувани по погрешка за убийство, а насилствената престъпност продължава да се увеличава, изтъкват китайските власти, като цитират включително международни медии като CNN и БиБиСи като източници за тези констатации.

Китай дори се прицелва, както е опредено в доклада, в "сериозните злоупотреби в американския модел на демокрация".

"Американската плутокрация продължава да ферментира, а богатите направляват посоката на политиката. Слабите са изправени пред все по-тежки ограничения върху гласуването, а скандалите с участието на политици са чести", констатират китайските власти.

Китай засилва контрола върху онлайн съдържанието

Китай засилва контрола върху онлайн съдържанието

Цензурата се затяга

Правата на човека отдавна са източник на напрежение между двете най-големи световни икономики, особено след 1989 г., когато САЩ наложиха санкции на Китай след кървавите репресии срещу протестиращите на пл. "Тянанмън" в Пекин, които настояваха за демокрация.

Китай постоянно отхвърля критиките за състоянието на правата на човека и подчертава успеха си да извади от бедността милиони хора.

Но управляващата Комунистическа партия не търпи никакво политическо инакомислие, а администрацията на президента Си Цзинпин предприе крути репресии срещу правозащитни адвокати и правозащитници.

На този етап не е възможно да преговаряме със САЩ, отсече Китай

На този етап не е възможно да преговаряме със САЩ, отсече Китай

Към момента китайски и американски представители не са водели преговори