Китай призова посланика на Токио като протест срещу посещението на министър от японския кабинет и редица японски депутати на спорния Храм Ясукуни Джинджа, съобщиха от външното министерство на Китай, предаде „Франс прес".

Заместник-министърът на външните работи призова посланика на Япония в Китай за официален протест и силно осъждане, каза говорителят на ведомството.

Японският министър на вътрешните работи и комуникациите Йошитака Шиндо посети спорния храм Ясукуни в Токио. Йошитака Шиндо направи поклонението по повод есеннен шинтоистки фестивал.

Храмът Ясукуни е шинтоистки храм, който се намира в Токио и където се почитат душите на войниците, отдали живота си в служба на Императора. През октомври 2004 г, в книгата на душите са се намират 2 466 532 мъже и жени, включително 27 863 тайванци и 21 181 корейци, загинали във военно време.

Храмът е обект на спорове, заради факта че в книгата на душите са записани имената на 1 068 осъдени военнопрестъпници, 12 от тях клас А военнопрестъпници и двама, чиито присъди не са били изпълнени. В музея към храма се пази и документация за военните действия през Втората Световна война, който се определя като ревизионистки от някои институции и учени.

Посещения на членове на парламента предизвикват международни протести от страна на Китай и Южна Корея от 1985 г. насам.