Китай няма никаква представа защо САЩ се чувстват "толкова несигурни". Това обяви говорителят на китайското външно министерство, отговаряйки на доклад на американското правителство, в който Китай е набелязан сред страните, представляващи най-голяма заплаха за киберсигурността, съобщава "Асошиейтед прес".

САЩ остават най-голямата сила в света с "несравнима" военна сила, изтъкна говорителят на китайското външно ведомство по време на редовна пресконференция.

"Нямам никаква представа защо САЩ все пак се чувстват толкова несигурни", допълни многозначително китайският представител.

"Надяваме се, че САЩ ще се откажат от мисленето с нулева сума, ще престанат да гледат на отношенията между големите сили от гледна точка на конфронтацията, ще следват тенденциите за мирно развитие и ще работят с Русия и Китай, за да гарантират съвместно световния мир и сигурност", посочи още говорителят.

САЩ: Под атака сме, рискът от конфликт е по-висок от края на Студената война

САЩ: Под атака сме, рискът от конфликт е по-висок от края на Студената война

Най-непосредствената заплаха през следващата година идва от Северна Корея и

Американският доклад също така изброява Русия, Иран и Северна Корея като големи заплахи за киберсигурността. Директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс коментира вчера, че САЩ трябва да изработят отговори, за да сведат до минимум атаките.

Американските власти обвиниха Китай - включително неговата армия - в извършването на мащабна хакерска операция, насочена към Пентагона, работещи за американските военни и други цели. В допълнение към кражбата на секретна информация и интелектуална собственост, операциите на Китай биха могли също така да бъдат използвани за атакуване на американската финансова система, електроенергийната мрежа и друга критична инфраструктура на САЩ в случай на конфликт.

Китай е разглеждан като дългогодишен противник на Америка за дипломатическо влияние и военно господство в Азия.