Китай определи като плодотворни преговорите между САЩ и Северна Корея за преодоляване на разногласията във връзка с ядрената програма на КНДР. Официалните медии в Китай съобщиха, че подобна оценка дава и американският държавен секретар Колин Пауъл.

Преговорите в китайската столица Пекин са първите след началото на кризата през октомври 2002 година.

Вторият ден от преговорите започна с изявление на Северна Корея, че САЩ трябва да се откажат от “враждебната политика” при отношенията си с Пхенян. САЩ са длъжни да демонстрират политическа воля, за да се откажат окончателно от враждебната политика към Северна Корея и да го покажат на практика. Това е ключът към успеха на тези реговори, се казва в съобщението на севернокорейска агенция, която обикновено пропагандира официалното мнение на Пхенян.

Според агенцията, отношенията между двете страни бяха изострени след изказването на президента Джордж Буш, който причисли Северна Корея към оста на злото, наред с Иран и Ирак.

Очаква се преговорите в китайската столица да приключат утре. През 90-те години, преговорите, в резултат на които Северна Корея замрази ядрената си програма, продължиха 19 месеца, припомня Би Би Си.

Американците са си поставили за цел да накарат севернокорейците на прекратят ядрената програма и повторно да се присъединят към Договора за неразпространение на ядрено оръжие. От своя страна, Северна Корея иска да получи гаранции за безопасността си и прекратяване на санкциите срещу нея.

Хронология на кризата:
Октомври 2002: САЩ заявиха, че КНДР е “признала”, че притежава секретна ядрена програма
Ноември 2002: САЩ преустановиха доставката на нефт за Северна корея
Декември 2002: Северна Корея изгони ООН-инспекторите
Януари 2003: Северна Корея обяви, че излиза от Договора за неразпространение на ядрено оръжие
Февруари 2003: КНДР възобнови работата на ядрения реактор в Йонбьон
Април 2003: КНДР спря да настоява за преки преговори със САЩ.