Китай се надява да изведе 70 млн. души, живеещи под линията на бедността, над прага на бедността в рамките на следващите шест години, като това означава всеки месец от бедността да бъдат изваждани по 1 млн. души. Това обявиха от китайското правителство, цитирани от „Ройтерс".

Въпреки бързия икономически растеж през последните две десетилетия, бедността остава огромен проблем в Китай, особено в отдалечените райони, където липсата на работни места кара дееспособните възрастни да работят на други места, изоставяйки деца и възрастни родители.

„Ние имаме шест години да изкореним бедността", изтъква Хонг Тянюн, заместник-директор Държавния съвет за справяне с бедността и развитието на Китай.

Около 70 млн. души, предимно в провинцията, живеят под линията на бедността в Китай, печелейки по-малко от 2300 юана (около 363 долара) годишно, съобщава официалната китайска агенция „Синхуа", цитирайки данни от националната статистика.

Целта на поставения кратък срок от шест години за справяне с проблема е да се окаже натиск върху местните власти.

„Ако не се подемат широкомащабни инициативи, ще бъде изключително трудно да се постигне целта", добавя Хонг Тянюн.

Централният бюджет е предвидил повече пари за специален фонд за намаляване на бедността през настоящата година, след като резултатите от миналата година са били много „мижави", констатират анализатори.

Около 12,3 млн. души са спечелили достатъчно през 2014 г., за да прескочат линията на бедността, в сравнение с 43,3 мл. души през 2011 г.