Китай обвини Съединените щати, че изпращат "много погрешни, опасни сигнали" на Тайван, съобщава "Ройтерс".

Пекин подчерта, че Вашингтон няма "право да се намесва" в методите, които азиатската страна може да използва за "разрешаване" на тайванския въпрос.

Тайван беше във фокуса на 90-минутни "директни и честни" разговори между американския държавен секретар Антъни Блинкън и китайския външен министър Ван И в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в петък, съобщи американски служител.

Държавният секретар даде да се разбере кристално ясно, че в съответствие с нашата дългогодишна политика за единен Китай, която не се е променила, поддържането на мира и стабилността през протока е жизнено важно, посочи високопоставеният представител на американската администрация.

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Блокада или завземане на офшорен остров ще се считат за акт на война

В свое изявление относно срещата китайското външно министерство пък заяви, че Вашингтон изпраща "много погрешни, опасни сигнали" за Тайван и колкото по-широка е активността на Тайпе за независимост, толкова по-малка е вероятността да има мирно уреждане на въпроса.

"Случаят с Тайван е вътрешен въпрос на Китай и САЩ нямат право да се намесват за това какъв метод ще бъде използван за разрешаването му", категоричен бе Ван.

По информация на китайските държавни медии на срещата си Ван и Блинкън са обсъдили позицията на Китай относно "погрешното поведение" на САЩ спрямо Тайван.

Трябва ясно да се противопоставим и да предотвратим независимостта на Тайван, заявил е Ван пред Блинкен.

Напрежението около Тайван нарасна, след като през август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова. Визитата ѝ беше последвана от широкомащабни китайски военни учения.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова

Наскоро пък президентът на САЩ Джо Байдън се закани страната му да защитава демократично управлявания остров.

Това беше най-категоричното изявление на американския държавен глава до момента относно ангажимента на американски войски да защитават Тайван.

Ван отправи подобно послание и към външния министър на Великобритания Джеймс Клевърли по време на среща по-рано тази седмица, също в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той заяви, че Обединеното кралство трябва да "изпълни своя ангажимент за единен Китай и недвусмислено да се противопостави на независимостта на Тайван.

Отново китайски изтребители в небето над Тайван

Отново китайски изтребители в небето над Тайван

Пет самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток

Пекин вече предложи модел "една държава, две системи" за Тайван, подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 г.

Всички основни тайвански политически партии обаче отхвърлиха това предложение и то не среща почти никаква обществена подкрепа, според проучвания на общественото мнение.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол, като през 2005 г. прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.