Китай заяви, че "твърдо ще защитава" своите интереси и призова САЩ да работят за възстановяване на отношенията, съобщава "Франс прес".

Позицията на Пекин идва, след като в речта си "За състоянието на съюза" американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще се защитават, ако Китай застраши суверенитета им - препратка към китайския шпионски балон, който беше засечен над Америка миналата седмица.

"Ние твърдо ще защитаваме суверенитета, сигурността и интересите на Китай за развитие", подчерта говорителят на външното министерство Мао Нин на редовен брифинг. Тя призова Съединените щати "да работят с Китай, за да върнат китайско-американските отношения обратно в коловоза на здравословното и стабилно развитие".

"Ангажирам се да работя с Китай там, където можем да нпостигнем напредък за американските интереси и да сме от полза за света", заяви в речта си Байдън. "Но не се заблуждавайте: както изяснихме миналата седмица, ако Китай заплашва нашия суверенитет, ние ще действаме, за да защитим страната си. И вече го направихме".

Пекин отрече сваленият балон да е бил със шпионски цели.

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

САЩ: Китайският балон - част от мащабна шпионска програма

Това е е първият подобен случай

Републиканците се възползваха от инцидента, за да разкритикуват решението на Байдън, взето въз основа на военен съвет, балонът да не бъде свален по-рано поради опасения, че отломките могат да навредят на хората на земята.

Републиканците, които миналия месец поеха контрола над Камарата на представителите, прокараха твърда линия в отношенията с Пекин, но това е едно от малкото наистина двупартийни настроения в дълбоко разделения Конгрес на САЩ.

Байдън похвали законодателството, прието миналата година със силна подкрепа както от неговите колеги демократи, така и от републиканците, което даде тласък на американската индустрия за полупроводници, и обеща да бъде направено повече.

"Няма да се извинявам, че инвестираме, за да направим Америка силна. Инвестиране в американски иновации, в индустрии, които ще определят бъдещето и в които Китай възнамерява да доминира", подчерта американският президент.

Запитана за коментара на Байдън, Нин отвърна: "Китайската страна винаги е вярвала, че китайско-американските отношения не са игра с нулева сума, в която вие губите, а ние печелим, или вие се издигате, а ние падаме".

Свалянето на балона навредило на отношенията САЩ-Китай

Свалянето на балона навредило на отношенията САЩ-Китай

Вашингтон в събота заяви, че боен самолет го е свалил край бреговете на Южна Каролина