Пекин санкционира четирима души, работещи за американски организации, като ответна мярка на наложените санкции от страна на САЩ на четирима служители на Централното правителство на Китай и на специалния административен район Хонконг, съобщава RT.

"Както Китай заяви преди дни, Съединените щати безогледно се намесиха във вътрешните работи на Хонконг и Китай, което е тежко нарушение на международното право и на основните правила за международни отношения. Китай твърдо се противопоставя и категорично осъжда това", заяви говорителят на китайското външно министерство.

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

САЩ въведоха санкции на редица китайски граждани заради Хонконг

Ограничението засяга и главата на администрацията Кери Лем

От 30 ноември на четиримата санкционирани граждани на САЩ, единият от които работи за Националната фондация за демокрация, а останалите трима са служители Националния демократичен институт за международни отношения, ще бъде забранено да влизат на територията на континентален Китай, специалния административен район Хонконг и автономния регион Макао.

От китайското външно министерство подчертават, че Хонконг е част от Китай и вътрешните работи на административния район касаят единствено азиатската страна. САЩ трябва незабавно да престанат да се месят във вътрешните работи на Хонконг и да не продължават по-нататък по погрешния път, настояват от ведомството.

САЩ заплашват Китай със санкции

САЩ заплашват Китай със санкции

Причината е Хонконг