Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен кораб, замесен в трансфери на оръжия от Северна Корея за Русия, показват сателитни изображения, получени от "Ройтерс", докато опасенията на САЩ нарастват относно подкрепата на Пекин за войната на Москва в Украйна.

Британският мозъчен тръст Royal United Services (RUSI) каза, че руският кораб "Ангара", който от август 2023 г. е преместил в руските пристанища хиляди контейнери, за които се смята, че съдържат севернокорейски боеприпаси, е закотвен в китайска корабостроителница в източната провинция Джъдзян от февруари.

Присъствието на кораба в китайското пристанище подчертава предизвикателствата, пред които са изправени САЩ и техните съюзници, докато се опитват да задушат военната и икономическа подкрепа за Русия.

С подновената руска атака на Украйна и недостига на боеприпаси, официалните лица на САЩ издадоха все по-категорични предупреждения за това, което според тях е помощта на Китай за възстановяване на руската армия след ранните неуспехи във войната в Украйна.

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

САЩ посочиха Китай за основен помощник на Русия във войната с Украйна

Вашингтон обвини Пекин в подклаждане на най-голямата заплаха за европейската сигурност след Студената война

Тази подкрепа се очаква да бъде водеща в дневния ред тази седмица, докато държавният секретар Антъни Блинкен е на посещение в Пекин.

Вторият по ранг дипломат на Държавния департамент, Кърт Кембъл, каза този месец, че Вашингтон няма да "седи безучастно", ако Пекин увеличи подкрепата си за Москва.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза, че е запознат с достоверни доклади, че "Ангара" в момента е акостирал в китайско пристанище и е повдигнал въпроса пред китайските власти.

"Призоваваме всички държави-членки да изпълнят задълженията си съгласно Резолюция 2397 на Съвета за сигурност на ООН", каза служителят, като се позова на резолюция на ООН, която изисква ограничаване на търговията със Северна Корея и държавите от ООН да отменят регистрацията на всички кораби, участващи в незаконни дейности.

"Когато министър Блинкън се срещне с колегите си от Китай тази седмица, той ще обсъди редица опасения, включително войната на Русия срещу Украйна и връзките между Русия и КНДР", каза говорителят, като се позоваваше на Китай и Северна Корея с инициалите на техните официални имена.

Сателитни изображения, получени от RUSI през последните месеци от компании, включително базираната в Сан Франциско фирма за изображения на Земята Planet Labs PBC, показаха, че Ангара е акостирал в корабостроителницата Zhoushan Xinya в Джъдзян, която на уебсайта си казва, че е най-голямата частна компания за ремонт на кораби в Китай.

Корабът беше идентифициран чрез транспондера на неговата уникална система за автоматична идентификация (AIS), който беше включен за кратко, вероятно от съображения за безопасност, докато плаваше по натоварения участък от Корейския пролив на път за Китай.

Главоболия в ООН заради руското вето върху резолюция за санкциите срещу Северна Корея

Главоболия в ООН заради руското вето върху резолюция за санкциите срещу Северна Корея

Съюзниците търсят нови начини за прилагането на мерките

RUSI каза, че преди да пристигне в Китай на 9 февруари, за това което изглежда като ремонт или поддръжка, "Ангара" е бил акостиран през януари в севернокорейски и руски пристанища с изключен транспондер. Той отново спря да предава малко след пристигането си в Китай.

Корабът, санкциониран от САЩ, отваря през май 2022 г. е извършил най-малко 11 доставки между севернокорейското пристанище Раджин и руските пристанища от август 2023 г., съобщи RUSI.

Китайското посолство във Вашингтон заяви, че не е запознато с подробностите, свързани с "Ангара", но че Китай "винаги се противопоставя на едностранни санкции и юрисдикции с дълги ръце, които нямат основание в международното право или мандат от Съвета за сигурност".

Китайското външно министерство също каза, че няма информация по въпроса.

САЩ и десетки други държави заявиха по-рано тази година, че трансферите на оръжия от Северна Корея на Русия "явно" нарушават множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Джоузеф Бърн, научен сътрудник в RUSI, каза, че правителството на Китай трябва да знае, че санкционираният от САЩ кораб е акостирал в неговата корабостроителница.

"Ако остави "Ангара" да отплава от пристанището непроверен и току-що ремонтиран, тогава това показва, че Китай вероятно няма да предприеме никакви действия спрямо тези руски кораби", каза Бърн.

Вашингтон многократно е молил Китай да не подпомага военните усилия на Москва след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което дойде само седмици след като Русия и Китай обявиха "партньорство без ограничения".

САЩ заплашиха да държат Китай отговорен при напредък на Русия в Украйна

САЩ заплашиха да държат Китай отговорен при напредък на Русия в Украйна

Руските териториални завоевания могат да променят баланса на силите в Европа по неприемлив начин

Руското външно министерство и корабостроителницата Zhoushan Xinya не отговориха на искания за коментар относно "Ангара".

Уебсайтът на компанията казва, че нейните клиенти идват от цяла Азия, Европа и САЩ и че има "стратегическо сътрудничество" с глобални корабни компании, включително Maersk и тайванската Evergreen Marine Corp, както и партньорства с европейски технологични компании.

И Русия, и Северна Корея многократно отхвърлиха критиките относно предполагаемите доставки на оръжия. Москва казва, че ще развива връзки с каквито държави иска и че сътрудничеството й с Пхенян не противоречи на международните споразумения.

Кембъл каза на събитие във Вашингтон в понеделник, че нарастващото китайско и севернокорейско партньорство с Русия е "противоположно" на интересите на сигурността на САЩ в Европа и Индо-Тихия океан.

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

Заради все по-дестабилизиращото и ескалиращо поведение на КНДР