Пекин е спонсорирал пътувания на намалени цени до Китай за стотици тайвански политици преди ключовите избори на острова. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава тайвански източници и документи. Официални лица са притеснени от кампанията на Китай, като според някои тя е "намеса в изборите".

Президентът Цай Инуън и други тайвански служители предупредиха, че по време на изборите Китай може да се опита да насочи гласоподавателите към кандидати, които търсят по-тесни връзки с Пекин, което може да определи отношенията на острова със страната. До момента не е докладван мащабът на китайската дейност.

Пекин твърди, че Тайван негова територия, като през последните години засилва военния и политическия натиск, за да принуди острова да приеме. Китай определя президентските и законодателните избори на 13 януари като избор между "мир и война", като нарича управляващата партия опасни сепаратисти и призовава тайванците да направят "правилния избор".

Китай удължава търговското разследване на Тайван, Тайпе се оплаква от намеса в изборите

Китай удължава търговското разследване на Тайван, Тайпе се оплаква от намеса в изборите

Китай удължи разследването на "търговските бариери" на Тайпе срещу него до датата на изборите в Тайван

Тайванското законодателство забранява получаването на пари за предизборни кампании от "външни враждебни сили", включително Китай, а прокурорите в Южен Тайван тази седмица обявиха, че разследват 22 души, включително обикновени политици, за потенциални нарушения на законите за изборите и сигурността.

Агенциите за сигурност в Тайван проучват повече от 400 посещения в Китай през последния месец, като повечето са проведени от местни високопоставени лица като районни и селски управници, каза пред "Ройтерс" служител по сигурността на Тайван, който проучва дейностите на Китай.

Агенциите смятат, че пътуванията с отстъпка за настаняване, транспорт и храна са били субсидирани от звена към службата по въпросите за Тайван на Китай. Това твърди официално лице, пожелало анонимност поради чувствителността на въпроса.

Китайският офис не коментира темата, но оттам по-рано заявиха, че уважават "социалните системи" на Тайван, при коментар за изборите.

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Според него Китай използва нелоялни търговски практики, които могат да повлият на гласуването

Съветът по въпросите за Китай на Тайван припомни коментарите от тази седмица от своя министър Чиу Тайсан. По думите му е "очевидно", че Пекин се опитва да повлияе на изборите в Тайван чрез средства, включително безплатни пътувания за политици. "Те вече дадоха да се разбере, че трябва да се направи така нареченият "правилен избор", което означава избиране на кандидати, които Китайската комунистическа партия предпочита", заяви той пред репортери, без да дава подробности.

Хората, които предприемат тези пътувания, обикновено плащат сами самолетните си билети, но други разходи се предлагат от китайските власти, казаха служители, които проучват въпроса.

"Намесата в изборите започна под името групови обиколки", подчерта втори служител по сигурността на Тайван, който е информиран по въпроса. Според него Пекин се прицелва в политици, които са от решаващо значение за административните системи на острова, както и такива, които играят ключова роля в оформянето на общественото мнение.

Повече от 300 кметове само от централен регион на Тайван са участвали в подобни пътувания до Китай през последните няколко месеца, заяви източникът. Повече от 20 районни началници от район на столицата Тайпе се присъединиха към спонсорирано от Китай пътуване до Шанхай със семействата си през септември, докато повече от 10 души от асоциация на местни политици в съседния град Нов Тайпе се присъединиха към друго пътуване тази седмица, според два доклада за сигурността, разгледани от "Ройтерс".

С тридневни военни учения Китай мъсти на Тайван за визитата на Цай в САЩ

С тридневни военни учения Китай мъсти на Тайван за визитата на Цай в САЩ

Тайпе засече 42 китайски изтребителя и 8 кораба около територията си

Броят им от района на Тайпе се е "увеличил значително" в сравнение с изборите преди четири години, се казва в един доклад. "Някои началници на квартали се превърнаха в прозорец за контакти в Тайван за някои китайски части."

Досега тази година повече от 1000 районни началници или управници на села са се присъединили към подобни пътувания, повече от последния път, каза вторият източник и добави, че Китай се е насочил към избирателни райони, където подкрепата е силна за кандидати с кампании за по-тесни връзки с Китай.

При разследването в южния град Гаосюн прокурорите смятат, че петте пътувания оттам са били изцяло финансирани от Службата по въпросите за Тайван на Китай.

Твърди се, че китайски служители са поискали от участниците да подкрепят определени политически партии и да се "противопоставят на независимостта на Тайван", се казва в изявление на прокурорите.

Тайван се надява на мирно съжителство с Китай

Тайван се надява на мирно съжителство с Китай

Международната подкрепа за острова достигнала "безпрецедентни висоти"

"Няма такова нещо като безплатен обяд", изтъкна главният прокурор Хсинг Тайчао в четвъртък. Той подчерта, че външни сили се опитват да влияят на гражданите по "безпрецедентен начин" и призова тайванците да не приемат привилегии или инструкции от китайските власти, когато пътуват до там.

Изграждането на наказателни дела срещу пътуващите е предизвикателство, заявиха служители по сигурността. Очаква се да бъде трудно да се установи следа от пари до китайските държавни агенции зад обиколките, които често струват много под пазарната цена. Трудно е и да се установи какво е казано по време на срещи с китайски служители.

Тайван спря груповите обиколки до Китай чрез туристически агенции след пандемията, но няма ограничения за индивидуални посещения.

Неотдавнашният правителствен контрол накара някои политици да бъдат по-сдържани относно подобни пътувания, казаха двамата неназовани източници. Някои от тях са правили резервации и пътували поотделно, след което са се събрали в Китай. "Сега дори избягват да седят на седалки един до друг по време на полета си."

Уилям Лай: Китай разследва Foxconn в опит за намеса в изборите на Тайван

Уилям Лай: Китай разследва Foxconn в опит за намеса в изборите на Тайван

Компанията е изправена пред данъчно разследване в Китай