Китайският президент Си Цзинпин призова да се разшири използването на езика мандарин във Вътрешна Монголия, която е автономен регион в северната част на Китай, в който през миналата година имаше протести срещу нова езикова политика на Китай, която беше възприета от местното население като заплаха за местната култура, информира "Франс прес".

В автономния регион живеят около 25 млн. души, една пета от които са китайци от монголска етническа група. Повечето се гордеят с културната си и езикова близост до съседна Монголия. През тази учебна година всички училища в областта са задължени да преподават мандарин още от най-малките класове.

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Си Дзинпин: Щастието в Синдзян се увеличава, необходим е правилен светоглед

Китай е под международен натиск заради предполагаеми нарушения на човешките права

Новата политика, която е в ущърб на монголския език, предизвика бурно възмущение през септември. Хората реагираха с многолюдни демонстрации, което е крайно необичайно за региона. Мнозина родители в знак на протест отказаха да пращат децата си на училище.

"Трябва да се коригират "погрешните представи" за култура и националност", настоя Си Цзинпин по време на разговор с представители на Вътрешна Монголия.

Подобни политики действат и в други автономни региони с големи етнически малцинства, по-конкретно в Тибет и Синцзян, където властите полагат усилия да възпират движенията в защита на местната идентичност.

Във Вътрешна Монголия живеят повече монголци, отколкото в съседна Монголия, като мнозина от тях се страхуват, че асимилацията им все повече ще напредва.

Властите обаче твърдят, че по-доброто владеене на мандарин давало на етническите малцинства по-добри възможности за развитие, работа и професионална мобилност в Китай.

Китай се закани да създаде "непревземаема крепост" против разцеплението в Тибет

Китай се закани да създаде "непревземаема крепост" против разцеплението в Тибет

Като възпитава масите...