Министерството на отбраната на Тайван съобщи в петък, че китайски метеорологичен балон е пресякъл средната линия на Тайванския пролив в четвъртък. Това се случва около месец преди президентските избори в Тайван, съобщава "Ройтерс".

"Първоначалното ни разбиране е, че това е балон с не е имал аудио-визуално записващо оборудване", каза министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-ченг пред репортери в парламента.

На 13 януари на острова ще се проведат президентски и парламентарни избори и Тайпе вече обяви, че китайски военни самолети го притесняват.

Тайван, който Китай претендира за своя собствена територия, често обвинява Пекин, че се опитва да упражни военен или икономически натиск, за да насочи изборите си към резултати, благоприятни за китайското правителство.

Китай засили военния си натиск срещу Тайван през последните четири години, включително организирането на два кръга от големи военни игри около острова през последната година и половина.

САЩ настоява гласуването в Тайван да бъде без "външна намеса"

САЩ настоява гласуването в Тайван да бъде без "външна намеса"

Висшият дипломат на Вашингтон в Тайпе твърди, че политиката на САЩ спрямо острова ще остане същата, независимо от това кой спечели

Министерството на отбраната каза, че балонът е бил открит на 187 км югозападно от северния тайвански град Кийлунг и е пътувал на изток около час, преди да изчезне.

По-рано тази година министерството на отбраната каза, че балон, който се е спуснал на отдалечено островче, контролирано от Тайван, близо до бреговете на Китай, е бил използван за наблюдение на времето и не е имал аудио-визуално записващо оборудване на борда.

Китайската армия изпрати изтребители да следят и да отправят предупреждение към патрулен самолет на военноморските сили на САЩ, прелетял над чувствителния Тайвански проток. Мисията идва седмици преди изборите в Тайван.

САЩ настояха изборите в Тайван да преминат без външна намеса. 

Китайски военни самолети притесняват Тайван предизборно

Китайски военни самолети притесняват Тайван предизборно

11 самолета пресякоха чувствителната средна линия на Тайванския проток