За апокалиптичен сценарий в украинската столица Киев тази зима предупреди в сряда кметът Виталий Кличко в интервю за "Ройтерс". Това ще се случи, ако руските въздушни удари по инфраструктурата продължат.

По думите му, въпреки че няма нужда хората да се евакуират сега, те трябва да са готови да го направят.

"Киев може да загуби електричество, вода и топлоснабдяване. Може да се случи апокалипсис, като в холивудските филми, когато не е възможно да се живее в домове предвид ниската температура, Но ние се борим и правим всичко по силите си, за да сме сигурни, че това няма да се случи", каза той.

Според Кличко, 152 цивилни жители на Киев са били убити и 678 сгради са разрушени от началото на войната на 24 февруари, но градът е изправен пред нови изпитания тази зима, тъй като Русия редовно удря енергийната мрежа на Украйна с ракети.

Кметът на Киев предупреди жителите да се запасят с вода, храна и топли дрехи

Кметът на Киев предупреди жителите да се запасят с вода, храна и топли дрехи

Той ги призова при възможност да се преместят в покрайнините на града

Картината е мрачна: Киев няма достатъчно отопляеми убежища, за да поеме всичките 3,6 милиона жители в случай на пълно прекъсване и хората трябва да са готови да се евакуират, ако ситуацията се влоши, каза Кличко. Подготвени са близо 500 автономни отоплителни центрове, "но за град от 3 милиона 500 точки са нищо", каза той.

Той очерта един възможен сценарий, при който може да остане без централно отопление във време, когато температурите могат да паднат до -15 градуса по Целзий.

"Ако електроснабдяването продължи да липсва, докато външните температури останат ниски, за съжаление ще бъдем принудени да източваме водата от сградите, каза той. В противен случай водата може да замръзне и да прекъсне цялата водоснабдителна мрежа и тогава сградите ще бъдат напълно негодни за по-нататъшно използване.

Кличко призова жителите да подготвят спешни запаси от храна и вода, както и да имат готови дрехи и документи за бързо напускане, ако парното бъде спряно.

Той обаче каза, че в момента няма нужда от евакуация, тъй като градът има само 20% дефицит на електроенергия и условията остават стабилни.

"Към днешна дата няма бюджет за развитие, не ремонтираме пътищата, не инвестираме в развитието на нашия град - всички пари отиват за защита на нашия град."

Кличко отхвърли критиките миналата седмица от украинския президент Володимир Зеленски относно подготовката за зимата, като каза, че вярва, че това е водено от политика и че изглежда странно за чуждите правителства, които подкрепят Украйна.

Кличко, който сега е в деветата си година като кмет, беше смятан за един от най-известните политически опоненти на Зеленски преди войната.

"Убеден съм, че политиката стои зад това, защото представители на една политическа група започнаха да тичат наоколо, опитвайки се да намерят грешки в Киев", каза Кличко.

Зеленски и Кличко си размениха критики за руските удари по Киев

Зеленски и Кличко си размениха критики за руските удари по Киев

Президентът упрекна кмета в бавна реакция, Кличко видя "политически игри"

Припомняме, че в края на ноември държавният глава разкритикува Кличко, за това, че не е успял достатъчно бързо да разкрие в столицата специални подслони за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки. Украинският лидер посочи, че 600 000 домове са останали без електричество, като някои жители са нямали ток 30 часа. Очаквам качествена работа от кметството, подчерта Зеленски в обръщението си и настоя: "Моля, бъдете по-сериозни".

В отговор на отправената критика вчера Кличко обвини неназовани лица в "политически игри"."Днес, когато всички трябва да работят заедно, започват някакви политически игри", пише той. "В Киев правим всичко възможно за поддържането на живота в столицата, за удобството на нейните жители. В трудни условия".