Съперниците за Белия дом Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в първия телевизионен дебат преди вота през ноември, предадоха световните информационни агенции. 

Очаквано, двамата се критикуваха един друг по темите от предизборните си програми. Клинтън обяви, че е убедена, че до края на вечерта ще чуе обвинения срещу себе си за всичко, на което съперникът й отговори: "Защо не?"

Скандалът с кореспонденцията на Клинтън по времето, когато е заемала поста държавен секретар не бе подминат от Тръмп, който заяви готовност да оповести данъчните си декларации, ако тя разкрие изтритите 33 000 писма от личната и поща, използвана неправомерно за служебни контакти. 

Клинтън категоричен победител в дебата с Тръмп според зрителите

Клинтън категоричен победител в дебата с Тръмп според зрителите

В първия телевизионен дебат между двамата

Тя пък използва съмненията в гражданството на настоящия държавен глава Барак Обама, за да представи кандидата на републиканците като расист. Едва наскоро Тръмп обяви, че слага край на темата, като призна, че Обама е американски гражданин. Президентът трябваше да доказва това от началото на управлението си. 

Кандидатът на демократите Клинтън обърна внимание върху икономиката. Тя за пореден път се обяви за повишаване на минималното заплащане и гарантирано на равни възнаграждения за двата пола. По този начин ще бъде засилена икономиката, заяви тя. Работим за средната класа, работим за вас, заяви тя. 

Тръмп, напротив, се обяви за това първо да се подпомогне на работата и  разрастването на компаниите. 

По отношение на икономиката, Тръмп попита Клинтън защо чак сега се е загрижила за доходите на американците от средната класа, след като заема важни постове от много години, на което тя припомни какво е направила като сенатор. 

Бившият държавен секретар от своя страна нападна опонента си с обвинението, че "живее в свой измислен свят", припомняйки, че той започва кариерата си като милионер, с помощта на баща си. Той цели облагодетелстването на компаниите с данъчната си политика, обвини го тя. 

Магнатът възрази, че данъчните му облекчения ще засегнат не само големите фирми, но и по-малкия бизнес. Той разкри, че цели състояние на икономиката както по време на управлението на президента Роналд Рейгън. 

Според Тръмп, Клинтън няма нужната издръжливост, за да заеме поста, за който се бори. "Трябва да се преговаря по търговски договори с Япония, със Саудитска Арабия. За това е необходима огромна издръжливост", смята той. На което тя възрази, като припомни, че e пътувала до 112 страни, за да преговаря по различни въпроси, както и че е била разпитвана 11 часа от комисия в Конгреса. Едва ли точно мен може да упреква в липса на издръжливост, заключи тя, като "скочи" на Тръмп за обичайните му сексистки обиди към жените. 

Тръмп критикува правителството, че не е направило нищо срещу опитите на Китай да сринат икономиката на страната и загубата чрез обезценяването на валутата си на работни места. 

По отношение на американската външна политика, той заяви, че САЩ не трябва да играят ролята на "световен полицай и да пазят съюзниците си по света, които не се отплащат с това, което трябва". 

Хилари Клинтън обвини Русия за неотдавнашната хакерска атака срещу Националния комитет на демократите, но Доналд Тръмп отбеляза, че не е ясно кой стои зад това.

"Това е един от предпочитаните (от Русия) методи за опит за всяване на хаос и събиране на информация", изтъкна Клинтън. Тръмп обаче, който е обвиняван в близки връзки с Москва, оспори това твърдение. "Може да е Русия, но може и да е Китай или някой друг", посочи той.

Дебатът започна в 4 часа (българско време) и бе проследен от около 100 млн. души. Той продължи 90 минути. Проведе се в университет в Ню Йорк. 

Между гостите в студиото на NBC бяха кандидатът за вицепрезидент на републиканците Майк Пенс, бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани и др. 

Съпругът на Хилъри, бившият президент Бил Клинтън, и съпругата на Тръмп - Мелания са се поздравили с ръкостискане малко преди началото на дебата. 

Проучване, проведено и огласено преди вота показа паритет в позициите на двамата кандидати. 

След края на предаването стана ясно, че повечето зрители считат Клинтън за победител.