Кандидатът на демократите за Белия Дом Хилари Клинтън е водеща сред вероятните гласоподаватели на възраст между 18 и 29 години. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение на Харвардския университет, съобщава "Ройтерс".

Бившият държавен секретар на САЩ има подкрепа от 49 % от вероятните гласоподаватели, изпреварвайки съперника си - кандидата на републиканците Доналд Тръмп, който получава 28 % подкрепа. Това е значително по-голяма преднина, отколкото кандидатът на демократите Барак Обама имаше пред бившия губернатор на Масачузетс и кандидат на републиканците Мит Ромни на същия етап през 2012 г.

Националните изследвания сред избиратели от всички възрасти също показват, че Клинтън води, въпреки че разликата е съществено по-малка.

Около 14 % от респондентите заявяват, че планирали да гласуват за либертарианеца Гари Джонсън. Подкрепата за Джил Стейн от Зелената партия е 5 %. 11 % все още не са решили. Повече от един от трима самоопределящи се като избиратели на Джонсън казват, че е вероятно да променят мнението си преди деня на изборите.

Болшинството от анкетираните, 51 %, споделят, че се страхуват за бъдещето на Америка. Само 14 % от 2150 запитани казват, че вярват, че страната върви в правилната посока.

Чувството на страх преобладавало най-много сред белите анкетирани, въпреки че 85 от чернокожите заявили, че смятат, че са под атака на модерното американско общество.

Около 62 % от запитаните казват, че вярват, че отношенията на расова основа ще се влошат, ако Тръмп бъде избран за президент. 22 % мислят, че тези отношения могат да се влошат, ако Клинтън спечели изборите на 8 ноември, 36 % смятат, че те ще останат същите.

Изследването е направено в периода 7-17 октомври.