Британският министър на правосъдието Дейвид Гок потвърди информацията, че възнамерява да подаде оставка следващата сряда, 24 юли, разкрива в. "Сънди таймс".

Оттеглянето му става преди следващият премиер на страната, който се очаква да бъде бившият външен министър Борис Джонсън, да встъпи в длъжност.

Борис Джонсън имал гръбнак да се противопостави на натиска на парламента за отлагане на Брекзит

Борис Джонсън имал гръбнак да се противопостави на натиска на парламента за отлагане на Брекзит

Решението на Гок е сигнал за неговото несъгласие с позицията на Борис Джонсън, че може да се достигне до Брекзит без сделка. "Ако за да остана в кабинета, е необходимо да подкрепя идеята за напускане на ЕС без споразумение на 31 октомври, за което Джонсън каза няколко пъти, то аз не съм готов да се присъединя към това", каза Гок.

"Като се има предвид, че съм член на кабинета, след като Тереза ​​Мей стана министър-председател, считам, че е правилно да подам оставка", заключи министърът на правосъдието.

В петък "Таймс" съобщи, че трима членове на британския кабинет, включително Гок, финансовият министър Филип Хамънд и министърът на международното развитие Рори Стюарт, планират да напуснат постовете си, преди новият премиер да встъпи в длъжност.

Гордън Браун: Борис Джонсън може да е последният премиер на Великобритания

Гордън Браун: Борис Джонсън може да е последният премиер на Великобритания

Джонсън се срещна с 11 от 13-те шотландски консерватори

На 24 май Тереза Мей обяви оставката си, първо от поста лидер на управляващата Консервативна партия, а след това от поста министър-председател заради невъзможността да осъществи оттеглянето на страната от ЕС. Победителят от състезанието за неин наследник ще бъде обявен на 23 юли. За фаворит се смята евроскептичният Борис Джонсън. Негов съперник е настоящият външен министър Джеръми Хънт.