Кметът на Киев Виталий Кличко предупреди жителите на града да се запасят с вода, храна и топли дрехи в случай на пълно спиране на тока, причинено от руски въздушни удари, и каза, че жителите трябва да обмислят да останат при приятели в покрайнините на столицата, ако имат възможност, предава Ройтерс

Кличко предупреди, че температурата в домовете може да падне бързо в случай на "спиране на тока и разрушаване на инфраструктурата и пълна липса на електричество, водоснабдяване, канализация и топлоснабдяване".

"Температурата в апартаментите може да не се различава много от външната температура", каза бившият шампион по бокс на форум за сигурност в Киев, където температурите навън в момента са около -4 градуса по Целзий.

"Апелирам към хората... да имат запаси от техническа вода, питейна вода, трайни хранителни продукти, топло облекло.

Енергийните блокове на няколко електроцентрали в Украйна трябваше да бъдат спрени аварийно тази седмица след поредица от руски ракетни удари.

Кличко каза, че хората трябва да обмислят временно преместване при приятели или роднини, които притежават къщи в покрайнините на Киев.

Във вторник министър-председателят Денис Шмигал каза, че Украйна все още има 30% дефицит на електроенергия, шест дни след последната голяма вълна от руски ракетни удари по нейната енергийна инфраструктура.

За да компенсират липсата на отопление и електричество, властите в Киев създадоха 430 точки за отопление, където хората могат да се стоплят и презареждат телефоните си, но Кличко каза, че броят им е недостатъчен за град с население от 3,5 милиона души.

"Дори 500 няма да помогнат, дори 5000 биха били твърде малко."

Припомняме, че по-рано тази седмиица възникна напрежение между украинския президент Володимир Зеленски и кмета на Киев Виталий Кличко.

Държавният глава разкритикува Кличко за това, че не е успял достатъчно бързо да разкрие в столицата специални подслони за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки, писа американският в. "Хил".

В отговор на отправената критика вчера Кличко обвини неназовани лица в "политически игри".

В "Телеграм" той увери, че работи бързо за възстановяване на електричеството и отоплението в домовете в Киев, но усилията за възстановителните работи "вече получиха политически оттенък".

"Днес, когато всички трябва да работят заедно, започват някакви политически игри", пише той. "В Киев правим всичко възможно за поддържането на живота в столицата, за удобството на нейните жители. В трудни условия".

Украйна очаква нови руски удари тази седмица

Украйна очаква нови руски удари тази седмица

Зеленски: Докато имат ракети, руснаците няма да се успокоят