Северна Корея призова за замяна на подписаното примирие в края на Корейската война с официален мирен договор с цел заздравяване на стабилността на Корейския полуостров, съобщи „Йонхап".

В статия на „Родонг Синмун", орган на управляващата Работническа партия на Корея, се отбелязва, че комунистическата държава възприема поддържането на подписаното примирие, поставило край на тригодишния конфликт през юли 1953 година, като опит за започване на друга военна инвазия.

Нужно е да се замени примирието, което е реликва от войната, с постоянен мирен режим, отбелязва всекидневникът.

Примирието не гарантира „цялостен мир" и ходът на Вашингтон да се поддържа примирието има за цел да задуши КНДР със сила, допълва се още.

Ако мирният режим бе създаден в миналото, сегашната ситуация за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров нямаше да бъде проблем на първо място", подчертава вестник, който отразява позицията на партията и на лидерите.

Според „Родонг Синмун" проведените съвместни учения между САЩ и Южна Корея през март и април представляват голямо нарушение на примирието.

Върховното командване на Корейската народна армия обяви на 5 март, че прекратява изпълнението на примирието.

Не е естествено примирието да бъде поддържано 60 години и ако ситуацията на Корейския полуостров се усложни, вината за това развитие ще лежи единствено върху плещите на САЩ, тъй като се противопоставят на всички опити за подписване на мирен договор.