В неделя Северна Корея разкритикува за втори ден решението на САЩ да изпратят танкове в Украйна като неетично престъпление, насочено към усложняването на нестабилна международна ситуация, съобщи "Ройтерс".

Твърденията на Вашингтон, че Северна Корея е предоставила оръжие на Русия, са безпочвен слух, за да оправдае собствената си военна помощ за Украйна, заяви Куон Чунг-кеун, директор по въпросите на САЩ в министерството на външните работи на Северна Корея, в изявление, предадено от държавните новини агенция KCNA.

"САЩ работят усилено, за да доставят такива офанзивни оръжия като основни бойни танкове на Украйна на всяка цена, без да зачитат справедливата загриженост и критика на международната общност, се казва в изявлението. Това е неетично престъпление, целящо да поддържа международната ситуация нестабилна.

Северна Корея: Не сме въоръжавали Русия

Северна Корея: Не сме въоръжавали Русия

Доставките били за "Вагнер"

Неоснователните твърдения за оръжейни сделки между Северна Корея и Русия са "сериозна провокация, която никога не може да бъде позволена" и увековечаването им ще доведе до "наистина нежелан резултат", добави Куон.

В събота влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Ким Йо Чен, осъди обещанията на САЩ да доставят бойни танкове на Украйна, твърдейки, че Вашингтон все повече пресича червената линия, за да спечели хегемония чрез прокси война.

Припомняме, че Северна Корея изстреля безпрецедентен брой ракети миналата година, включително междуконтинентални балистични ракети (ICBM), способни да достигнат континенталната част на САЩ. Официални представители на САЩ и Южна Корея също предупредиха, че Северът може да се готви за първия си тест на ядрено устройство от 2017 г.

Белият дом заяви през декември, че Северна Корея е завършила първоначалната доставка на пехотни ракети и ракети за частната руска военна компания (ЧВК) "Вагнер", за да подкрепи руските сили в Украйна.

Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е твърде късно

Зеленски: Доставката през август на танковете Abrams е твърде късно

Но благодари на западните съюзници за плановете за военна помощ