ПхенянСеверна Корея заплаши, че ще приеме “извънредни мерки”, ако ядрените проблеми на Корейския полуостров бъдат внесени за обсъждане в ООН. Това се казва в разпространено изявление на представител на Външното министерство на КНДР, цитирано от РИА “Новости”.

••За да можем да се противопоставим на опитите на САЩ да унищожат Корея, ние бяхме принудени да се подготвим с необходимите сили за противопоставяне и не можем да не преминем към действия,•• заявява севернокорейският дипломат, като думите му бяха предадени от Централната телеграфна агенция на Корея.

В изявлението се казва още, че съдбата на безядрения статус на Корейския полуостров зависи изцяло от политиката на САЩ.

Японската агенция Киодо цусин коментира, че това изявление съдържа силен намек, че Пхенян разполага с ядрено оръжие.

Агенциите отбелязва и факта, че тези твърдения се появяват само няколко дни, след като в Пекин се състояха преговори на високо равнище между САЩ, КНДР и с посредничеството на Китай. Севернокорейският дипломат засегна и тази тема, подчертавайки, че в Пекин КНДР е предложила реалистичен начин за положително разрешаване на ядрения проблем и мирен изход от сложната ситуация. Американската делегация ясно чу това предложение, отбелязва дипломатът.

Тези предложения засега са неясни, но според някои източници Пхенян е предложил да се откаже от ядрените си и ракетни програми срещу гаранции за сигурността си и съществени икономически облаги.