Северна Корея осъди в понеделник посещението в Южна Корея на шефа на НАТО Йенс Столтенберг като прелюдия към война. Пхенян заяви, че този ход може да доведе до нова Студена война в Азиатско-тихоокеанския регион, съобщи "Йонгап".

В статия, предадена от официалната централна корейска новинарска агенция на Север (KCNA), Ким Тонг-мьонг, изследовател на организацията на Севера за международни политически изследвания, пише, че сегашното пътуване на Столтенберг в Североизточна Азия изглежда има за цел "подстрекаване на " създаването на азиатската версия на НАТО.

"Пътуването на генералния секретар на НАТО до Южна Корея и Япония е прелюдия към конфронтация и война, тъй като носи тъмните облаци на нова Студена война в Азиатско-тихоокеанския регион", каза Ким.

Южна Корея по погрешка откри огън край границата с КНДР

Южна Корея по погрешка откри огън край границата с КНДР

Северна Корея незабавно е била уведомена, че стрелбата не е умишлена

Столтенберг пристигна в Сеул в неделя за двудневен престой. По време на среща с външния министър Пак Джин той каза, че подкрепата на Севера за войната на Русия с Украйна засилва необходимостта останалият свят да остане "взаимосвързан" в своята сигурност усилия.

Шефът на НАТО планира да посети Япония по-късно през деня за двудневно посещение.

Изследователят на Севера осъди Столтенберг като ръководител на военната организация, превърнала Украйна в "театър на прокси война".

Ким каза, че Столтенберг ще повдигне необходимостта от изграждане на азиатската версия на НАТО и ще окаже натиск върху Сеул и Токио за тяхната пасивна военна подкрепа за Украйна в момент, когато Съединените щати са решили да доставят танкове на Украйна.

Северът наскоро осъди решението на Вашингтон да изпрати 31 танка M1 Abrams в Украйна, ход, за да подпомогне войната на Киев с Русия. Ким Йо-джонг, влиятелната сестра на лидера на страната Ким Чен-ун, каза в петък, че Вашингтон пресича "червената линия".

Северна Корея официално призна независимостта на проруските сепаратистки републики Донецк и Луганск в Украйна. Тя е третата страна в света, направила това след Русия и Сирия.

Южна Корея вдигна изтребители заради китайски самолети в небето си

Южна Корея вдигна изтребители заради китайски самолети в небето си

Не се е стигнало до ескалация