Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е трябвало да се срещне със севернокорейски официални представители по време на Зимните олимпийски игри, но срещата е отменена от КНДР в последната минута, съобщава "Ройтерс".

След като Пенс осъжда севернокорейските нарушения на правата на човека и обявява планове за нови икономически санкции, КНДР "се отказаха от срещата или може би никога не са били искрени в желанието си", коментира началникът на кабинета на Пенс, Ник Айерс.

Пенс трябвало да се срещне с по-малката сестра на севрнокорейския лидер и почетния президент на КНДР Ким Йонг Нам, но севернокорейците оттеглили срещата на 10 февруари два часа, преди да започне, съобщава американският официален представител, потвърждавайки информация публикувана и в медии.

САЩ са готови да преговарят с КНДР, обяви вицепрезидентът Пенс

САЩ са готови да преговарят с КНДР, обяви вицепрезидентът Пенс

САЩ и съюзниците им ще продължат да налагат висока цена на режима

"Вицепрезидентът взе решение, че ако искат да говорят, ще предадем нашето безкомпромисно послание. Ако те искаха среща, щяхме да се срещнем. Той също така изясни, че докато не се съгласят да прекратят ядрената си програма, няма да сменим нито една от позициите си, нито да преговаряме", допълва Айерс, цитирайки Пенс.

"Тази администрация ще попречи на желанието на Ким да излъска убийствения си режим с хубави фотографии на Олимпиадата. Може би затова те са оттеглиха от среща или може би никога не са я искали", допълва Айерс в изявлението.

Южна Корея от своя страна коментира, че няма какво да каже по този въпрос.

Пенс критикува ядрените амбиции на Пхенян и обяви "най-строгите и най-агресивни" санкции срещу Пхенян, като същевременно се стреми да укрепи американския съюз с Япония и Южна Корея.

Пенс разкри причината защо е пренебрегнал сестрата на Ким Чен-ун

Пенс разкри причината защо е пренебрегнал сестрата на Ким Чен-ун

Не вярвам, че е уместно САЩ да дават някакъв израз