Северна Корея заяви в четвъртък, че ще предприеме най-твърдата реакция на всеки военен опит на САЩ съгласно принципа "ядрено оръжие за ядрено оръжие и всеобща конфронтация за всеобхватна конфронтация".

Външното министерство на Северна Корея отправи предупреждението в изявление, разпространено от официалната Корейска централна информационна агенция (KCNA).

"КНДР ще реагира най-твърдо на всеки военен опит на САЩ на принципа "ядрено оръжие за ядрено оръжие и тотална конфронтация за тотална конфронтация, се казва в изявлението на английски език от неназован говорител на министерството. Ако САЩ продължат да въвеждат стратегически активи на Корейския полуостров и околностите му, КНДР ще направи по-ясни възпиращите си дейности непременно според тяхното естество. КНДР не се интересува от какъвто и да е контакт или диалог със САЩ, докато следва своята враждебна политика и линия на конфронтация", се добавя в него.

Южна Корея по погрешка откри огън край границата с КНДР

Южна Корея по погрешка откри огън край границата с КНДР

Северна Корея незабавно е била уведомена, че стрелбата не е умишлена

Припомняме, че изявлението идва часове, след като Южна Корея и САЩ организираха комбинирани въздушни учения над Жълто море, включващи стратегически бомбардировач B-1B и стелт изтребители F-22 и F-35B от ВВС на САЩ.

Северът наскоро осъди решението на Вашингтон да изпрати 31 танка M1 Abrams в Украйна, ход, за да подпомогне войната на Киев с Русия. Ким Йо-джонг, влиятелната сестра на лидера на страната Ким Чен-ун, каза в петък, че Вашингтон пресича "червената линия".

Северна Корея официално призна независимостта на проруските сепаратистки републики Донецк и Луганск в Украйна. Тя е третата страна в света, направила това след Русия и Сирия.

Северна Корея осъди в понеделник и посещението в Южна Корея на шефа на НАТО Йенс Столтенберг като прелюдия към война. Пхенян заяви, че този ход може да доведе до нова Студена война в Азиатско-тихоокеанския регион. 

КНДР критикува САЩ за танковете, изпратени на Украйна

КНДР критикува САЩ за танковете, изпратени на Украйна

Отрече да помага военно на Русия