Севернокорейските здравни власти обявиха, че първите регистрирани случаи на COVID-19 в страната са дошли от район близо до междукорейската граница.

Това съобщи KCNA, като се позова на разследване на Държавния извънреден противоепидемичен щаб.

"Оказа се, че симптомите на треска са започнали да се появяват при някои хора, които са влезли в столицата от село Ипо, окръг Геумган, провинция Гангуон в средата на април", се казва в доклада.

Отбелязва се, че рязко се е увеличил броят на пациентите с температура сред хората, които са имали контакт с абитуриентите.

"Съгласно това беше направено научно обосновано заключение, че село Ипо, окръг Геумганг, е фокусът на злокачествена пандемия в страната", подчертава агенцията.

Предполагаемите нулеви пациенти са 18-годишен войник и 5-годишен ученик от детска градина В, които в село Ипо са влезли в контакт със "странно нещо".

КНДР отново с под 10 000 случая на треска

КНДР отново с под 10 000 случая на треска

За трети пореден ден

Те са проявили симптоми и са с положителни тестове.

Междувременно според държавните медии броят на новите възможни случаи на COVID-19 в страната не надвишава 5 хиляди за втори пореден ден.Така от 29 юни до 30 юни в страната са регистрирани 4570 души с температура. държава.

Общият брой на болните с температура от края на април към 30 юни вечерта е над 4 милиона 744 хиляди 430 души. От тях 99,8% са се възстановили.

На 12 май Пхенян съобщи за първия в страната случай на треска, който чуждестранни експерти смятат за коронавирусна инфекция. Преди това, двете години, в които продължава пандемията от коронавирус, Пхенян обяви, че няма случаи на COVID-19.

 КНДР с нов спад на заразени с треска

КНДР с нов спад на заразени с треска

Паднаха под 20 000 за денонощие към неделя