Посланикът на Северна Корея в ООН Ким Сонг отправи силен упрек към съвместните военни учения между Южна Корея и Съединените щати, съобщи KBS.

В реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк в понеделник Ким разкритикува текущите съвместни морски учения на съюзниците, които започнаха същия ден.

Заявявайки, че САЩ провеждат учения, които създават много сериозни опасения около Корейския полуостров, севернокорейският дипломат нарече ученията изключително опасен акт, който може да доведе ситуацията на полуострова до ръба на война.

Ким също повтори позицията на Севера, че заплахите на САЩ са довели до ядреното развитие на Севера.

САЩ изпращат свой самолетоносач на учения в Южна Корея за първи път от 2018 г.

САЩ изпращат свой самолетоносач на учения в Южна Корея за първи път от 2018 г.

Вашингтон иска да "респектира" Северна Корея

Припомняме, че вчера Южна Корея и САЩ започнаха първото си съвместно военноморско учение от пет години насам на Корейския полуостров.

В учението участва ударна група на САЩ, водена от самолетоносача "Роналд Рейгън". Заедно с него в маневрите участват и ракетният крайцер "Чанселърсвил" и разрушителя "Бари". Планира се в учението да участва и американската атомна подводница "Анаполис".

Учението се провежда в момент, когато Сеул и Вашингтон засилват сътрудничеството в областта на сигурността "на фона на постоянните спекулации, че Пхенян може да предприеме провокативни действия като ядрен опит или изстрелване на балистична ракета от подводница".

Пратеникът продължи да протестира категорично срещу санкциите на ООН срещу Севера, като каза, че страната му никога не е признавала тези резолюции на ООН, защото няма да спазва правилата, измислени едностранно от САЩ.

Речта на Ким продължи 18 минути, без да се споменава Южна Корея.