Министерството на отбраната на Северна Корея в неделя обвини Съединените щати и Южна Корея в засилване на разузнавателните дейности около междукорейската граница, съобщава "Ройтерс".

Пхенян предупреди, че ще действа, ако суверенитетът и сигурността му бъдат нарушени.

Заместник-министърът на отбраната на Северна Корея Ким Ган Ир каза, че между 13 и 24 май най-малко 16 от стратегическите разузнавателни самолети RC-135 и U-2S и дрон RQ-4B на САЩ са преминали над Корейския полуостров.

Той също така обвини военноморския флот и бреговата охрана на Южна Корея в подклаждане на военно напрежение чрез засилване на патрулните дейности и все по-често нарушаване на морската граница.

Ким разкритикува и пропагандните листовки, изпратени с балони от Южна Корея, като ги нарече "опасна провокация".

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

В отговор на съвместно изявление на САЩ и техните съюзници, публикувано тази седмица

Севернокорейски дезертьори и активисти в Южна Корея редовно изпращат балони, съдържащи листовки срещу Пхенян, заедно с храна, лекарства, пари, мини радиостанции и USB памети, заредени с южнокорейски новини и драми.

"Дори сега марионетните военновъздушни сили на САЩ и Южна Корея непрекъснато мобилизират различни самолети с малко или никакво времево прекъсване през целия ден, извършвайки въздушни разузнавателни дейности на ниво, сравнимо със ситуации по време на война", каза Ким в изявление, публикувано от KCNA.

Тези дейности сериозно нарушават националния суверенитет и сигурност на Северна Корея и няма да бъдат посрещнати с "нападателни" контрамерки, каза той.

"Ще действаме незабавно, когато суверенитетът и интересите на сигурността на нацията бъдат нарушени", добави Ким.

Северна Корея се готви да изстреля втори военен сателит в космоса

Северна Корея се готви да изстреля втори военен сателит в космоса

Южна Корея и разузнавателните органи на САЩ следят отблизо дейностите на Северна Корея

Армията на Южна Корея съобщи по-рано, че е открила признаци в Северна Корея за евентуална подготовка за изстрелване на втори военен сателит в космоса.

Дейностите са били забелязани в северозападен район на страната, където е базиран основният център за космически полети на Северна Корея.

Южна Корея и разузнавателните органи на САЩ следят отблизо дейностите на Северна Корея.

Северна Корея изстреля първия си шпионски сателит миналата година. Изстрелването беше посрещнато със санкции от САЩ и техните съюзници и накара Сеул да спре част от военното споразумение, което подписа с Пхенян през 2018 г.

В отговор Пхенян отмени пакта и възстанови разрушените преди това къщи за охрана близо до границата с Южна Корея. КНДР също обеща да изстреля още три сателита тази година.

Япония и Южна Корея санкционираха организации, снабдяващи Русия с оръжия от Северна Корея

Япония и Южна Корея санкционираха организации, снабдяващи Русия с оръжия от Северна Корея

Санкции са наложени на седем севернокорейски лица и два руски кораба

Пхенян защити изстрелването на своя сателит като част от правото си на самоотбрана и осъди реакцията на Вашингтон като "двоен стандарт" спрямо изстрелване на сателит от Южна Корея.