ООН Генералният секретар на ООН Кофи Анан заяви, че САЩ и съюзническите сили ще трябва да предоставят хуманитарна подкрепа на Ирак, докато положението в страната се подобри.

Това изявление дойде след срещата му със съветника по националната сигурност на САЩ Кондолиза Райс, която се проведе в главната квартира на ООН в Ню Йорк и продължи повече от два часа.

В последвалото ги изявление Анан предупреди, че помощта, която ООН може да предостави преди нейни представители да се върнат в Ирак, е ограничена./b> Дотогава САЩ и коалиционните им партньори ще трябва да поемат проблема, каза той.

Един от най–сложните проблеми, които също бяха дискутирани на срещата, е бъдещето на програмата “Петрол срещу храни”, която доскоро осигуряваше прехрана на по–голямата част от населението в страната.

Съветът за сигурност не постигна съгласие по проекторезолюцията, която трябваше да осигури контрол на генералния секретар върху тази програма.

Очаква се да се появи спор между членовете на Съвета за сигурност и по отношение на ролята на ООН в администрирането на следвоенен Ирак.

Тези въпроси най–вероятно ще се обсъждат на срещата на страните членки на Съвета за сигурност, която ще се проведе днес от 17.00 българско време.