По информация на германската прокуратура “Таухид” е войнстваща ислямистка организация, която отхвърля монархията в Йордания, тъй като е смята за не-ислямска и подкрепя свещената война, която “Ал Кайда” води в целия свят.

Шефът на българското разузнаване ген. Киров уточнява, че групировката е действаща.

От сваляне на йорданското правителство организацията постепенно се насочва към по-глобални цели и след падането на Багдад, основният й фокус става Ирак, а стремежът й е създаване на чиста ислямска държава.

Като оперативен лидер на организацията се посочва Абу Мусаб ал Заркауи, който е известен и като лидер на групировката “Таухид ау Джихад”, която отвлече двамата български шофьори в Ирак.

Смята се, че Заркауи има връзка с Ал Кайда, но всъщност оглавяваната от него групировка е независима и до известен смисъл съперничи на организацията на Осама бин Ладен.

Това го потвърждават и от полската Агенция за вътрешна сигурност.

В началото на тази годна "Дойче веле" публикува материал, свързан с групировката. В него тя се обвързва с Ал Кайда и личността на бин Ладен.

В съдебно дело от миналия септември (2003 година, бел.ред.) Шади Мохд Мустафа Абдала, член на Ал Таухид, е осъден на 4 години затвор за организирането на терористични атаки, насочени срещу евреи.
В свидетелските си показания Абдала е дал подробна информация за нападенията в Дюселдорф и Берлин.
Той е признал, че е бил обучаван в лагер на Ал Кайда в Афганистан, както и че временно е работил като бодигард на Осама бин Ладен.

Говорителят на съда Ханс-Йозеф Шолтен каза пред радио Дойче Веле, че доказателствата на Шади Абдала са от особена важност, защото като член на организацията Ал Таухид той притежава вътрешна информация, чрез която могат да бъдат осъдени обвинените.