Синодът на Украинската гръкокатолическа църква (УГКЦ) реши да премине към честването на Коледа на 25 декември - както правят повечето християни. Преди това УГКЦ се придържаше към традицията, приета в много православни страни, включително Русия, да празнува Коледа на 7 януари, съобщава Руската служба на Би Би Си.

УГКЦ заяви, че тази стъпка се предприема, като се вземат предвид многобройните апели на вярващите. "Има стъпки, които трябва да предприемем по много причини, сега е най-доброто време да го направим", каза по този повод митрополит Святослав от УГКЦ.

Украинските гръкокатолици решиха да преминат към новия календар само за празници с фиксирана дата. Това означава, че те ще продължат да празнуват Великден заедно с много православни от източния обред.

В решението на Синода се казва още, че вярващите или църковните общности, които не се чувстват готови за преминаването към новия календар, ще могат да празнуват Коледа по Юлианския календар до 2025 г.

На фона на руската инвазия в Украйна много украински православни призоваха за преместване на празнуването на Коледа на 25 декември, така че да се случи по същото време като повечето западни страни и да не съвпада с датите, признати от Руската православна църква.

Украинската гръкокатолическа църква е третата по големина религиозна организация в Украйна (след Украинската православна църква на Московската патриаршия и автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ)). Има няколко хиляди енории и милиони енориаши, повечето от които живеят в Западна Украйна.

Гръкокатолическата църква е създадена през 16 век след подписването на Брестката уния, когато киевското православно духовенство решава да стане подчинено на папата.

Представителят на автокефалната Православна църква на Украйна, реагирайки на новината за преминаването на Украинската гръкокатолическа църква към Григорианския календар, припомни, че ПЦУ ще обсъди този въпрос на Архиерейския събор през май.

"Във връзка с решението на УГКЦ по отношение на календара бих искал да Ви напомня, че Синодът на ПЦУ вече одобри решението общностите, които желаят да преминат към новия стил, да могат да направят това по съответната процедура. Въпросът за обща календарна реформа е внесен за разглеждане от Архиерейския събор, който ще заседава през май", пише Евстратий Зоря, заместник-началник на Отдела за външни църковни връзки на ПЦУ.

Според Зоря ПЦУ има всички основания да премине към нов календар.

В този случай ПЦУ ще празнува църковни празници с фиксирана дата, заедно с мнозинството християни по света - но не и с руските православни, които са запазили Юлиянския календар.

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна църква, която допреди руската агресия бе подчинена на Московската патриаршия, се отдели от нея и се обяви за самостоятелна, което беше тежък удар по авторитета на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се счита за много приближен на Путин и подкрепя горещо руските военни действия в Украйна.

Около 300 църкви са пострадали по време на войната в Украйна

Около 300 църкви са пострадали по време на войната в Украйна

Данни на украинските власти