Годишната награда Годишната награда "Вацлав Хавел" за правата на човека бе връчена на беларуския опозиционер Мария Колесникова от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) на церемония в Страсбург, предаде "Дойче веле".

Нейната сестра прие наградата, тъй като Колесникова е в затвора. 

Припомняме, че беларуски съд осъди на 11 години затвор опозиционерката, изиграла водеща роля при протестите срещу режима на президента Александър Лукашенко. Заедно с нея присъда от 10 години получи и адвокатът Максим Знак. Те бяха признати за виновни в "заговор, целящ завземане на властта", "създаване на екстремистка организация" и "призиви към действия, поставящи под заплаха националната сигурност".

Беларус обвини опозиционерката Мария Колесникова в "подкопаване на националната сигурност"

Беларус обвини опозиционерката Мария Колесникова в "подкопаване на националната сигурност"

Максималната присъда по такова обвинение е 5 години затвор

Говорителят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова за незабавно и без предварителни условия освобождаване на всички политически затворници в бившата съветска република, които според Брюксел са над 650.

Съюзът вече наложи санкции на Беларус заради репресиите срещу опозицията, а през юли Брюксел заяви, че обмисля и въвеждането на нови санкции.

САЩ също отхвърлиха присъдите срещу беларуските опозиционери.

Наградата се присъжда ежегодно от 2013 г. на отделни лица или институции за изключителен принос в защитата на правата на човека. Тя е на името на бившия президент на Чехия и борец за гражданските права Вацлав Хавел. 

Номинирани тази година бяха и организацията "Репортери без граници" и активисти, защитаващи правата на човека.

ЕС упрекна Беларус в "грубо пренебрежение" на човешките права

ЕС упрекна Беларус в "грубо пренебрежение" на човешките права

Брюксел зове за незабавното освобождаване на политическите затворници в бившата съветска република