ТУ-22Анализите на Генералния щаб сочат, че след втория ден на военната операция в Ирак няма военни рискове за националната сигурност на България. Генерал Никола Колев коментира ситуацията на специален брифинг в обединеното командване на Българската армия. Ирак няма оръжия, с които да достигне територията на България или някой от съседите ни, заяви ген. Колев.

Той обаче не отрече информацията, с която разполага военното ни разузнаване, че Ирак притежава 13 оперативни стратегически бомбардировачи ТУ-22, с които би могъл да достигне и обстрелва територия на 5 500 километра от своята. Според ген. Колев, тези самолети са много трудни и скъпи за поддръжка и дори Русия, която ги произвежда, не може да ги поддържа в бойна готовност.

Началникът на Генщаба на Българската армия не можа да каже с категоричност дали въпросните бомбардировачи са в изправност, но заяви, че дори и да полетят, те ще бъдат неутрализирани от противовъздушната отбрана на Турция, която е подсилена и със системи на НАТО.

Ген. Колев анализира военната операция в Ирак изцяло в полза на САЩ и съюзниците им във военната коалиция. Той заяви още, че българският военен контингент, предназначен за операция в зоната на Близкия Изток е готов и екипиран за заминаване и ще увеличи темпа на подготовката си в дните до заминаването, за да бъдат преодолени някои вече появили се психологически проблеми сред българските рейнджъри.

Малко след 9.00 часа на летище “Бургас” кацна американски военен транспортен самолет, чието разтоварване е започнало незабавно. Вероятно става дума за пратка с техническо дооборудване за базата, във връзка с нейната оперативна дейност по зареждане във въздуха на самолетите на американската бойна авиация.

В официално съобщение на командването на базата на американските ВВС се казва, че министър-председателят Симеон Сакскобургготски се очаква да посети базата между 18.00 и 19.30 часа днес след завръщането си от Брюксел, за да разгледа един от въздушните танкери.