Унгарският премиер Виктор Орбан призова унгарците да отхвърлят квотите на Европейската комисия за разселване на мигранти на референдума, който ще се състои в неделя.

„Ройтерс” отбелязва, че Орбан използва страха от терористични нападения като инструмент за насърчаване на избирателите да участват в референдума, който не е сигурно дали ще достигне необходимата избирателна активност от 50%, за да бъде валиден.  

Социологически сондажи показват, че около 80 на сто от унгарските избиратели ще отхвърлят квотите, но избирателната активност, за да бъде валиден референдумът, едва ли ще бъде достигната.

Активността на референдумите в Унгария исторически е по-ниска от тази на парламентарните избори. Референдумите за членство в ЕС през 1993 г. и НАТО през 1997 г. бяха под 50-процентовия праг.

"Ако има повече гласове "не" от "да", това означава, че унгарците не приемат правилото, което бюрократите в Европейската комисия искат да ни наложат насила", изтъкна Орбан и отсече: „Колкото повече мигранти, толкова по-голяма опасност от терор. Искаме да запазим Унгария сигурна, както е сега.”